EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стив Джобс - мечтателят в черно поло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стив Джобс - мечтателят в черно поло

mail07:00 | 06.10.2011прегледи 1632 коментарикоментари 0


Стив Джобс, мечтателят в черно поло, който съоснова компанията Apple в гараж на Силиконовата долина и по-късно я превърна във водеща технологична компания в света, извърши мобилна компютърна революция с най-великото устройства като  iPhone, е починал в сряда. Той бе на 56 години, съобщи CNN. "Стив и неговата страст и енергия са източник на безброй иновации, които обогатяват и подобряват живота на всички нас”, се казва в изявление на компанията.

Стив Джобс, който загуби дългогодишната битка с рядка форма на рак на панкреаса, е роден през февруари 1954 г. в Централна Калифорния, пише DPA, представяйки биографията на един от хората, създали облика на модерните технологии. Майка му е американка, а баща му - сириец. Седмица след раждането детето е дадено за осиновяване. Джобс е отгледан от семейство от работническата класа близо до Силициевата долина, която в този период започва да се развива като технологичен център, и получава първата си работа на 12-годишна възраст, след като се обажда на основателя на Hewlett-Packard Бил Хюлет в дома му. Прескача една година в училище благодарение на високия си коефициент на интелигентност, но по-късно е изключен заради серия лудории като хвърляне на бомбички и пускане на змии в класните стаи. След само един семестър Джобс напуска университета и започва работа за създадената неотдавна компания за видеоигри Atari, докато събере достатъчно пари, за да се отправи на духовно пътуване към Индия. След пътешествието Джобс се връща в Атари, където през 1976 г. убеждава своя колега и приятел Стив Возняк да напусне работата си и създават компания, която да продава създадения от Возняк домашен компютър. Джобс бързо продава 50 от новите компютри на местен магазин и Епъл поема по пътя си - Возняк създава новите устройства, а Джобс ги продава.
От самото начало Стив Джобс се откроява като целеустремена личност и сред първите наети служители на Apple си спечелва репутация на избухлив, брилянтен и труден шеф. Успехите на Джобс често променят света, но провалите му са също толкова драматични. Сред неуспехите е пускането на пазара през 1983 г. на компютъра Lisa, който е кръстен на дъщеря му, и наемането през същата година на бившия главен изпълнителен директор на Pepsi Джон Скъли, който трябвало да въведе професионализъм в управлението на Apple. Скъпият компютър Lisa е огромен търговски провал, но той проправя пътя за Macintosh - първият масов компютър, използващ графичен интерфейс. Скъли пък отстранява Джобс от Apple през 1985 г. и почти докарва компанията до фалит преди Стив да се върне и да я спаси през 1997 година. Джобс е съкрушен от "изгнанието си", но използва добре годините извън компанията.
Той купува подразделение за дигитална анимация от режисьора Джордж Лукас през 1986 г. за 10 милиона долара, променя името му на Pixar и го превръща в най-успешното студио за анимационни филми в света. След това Джобс продава компания на Disney за 7,4 милиарда долара.
Създава Next computers, за да изпълни идеята си за елегантни, но мощни компютърни продукти. Начинанието е търговски провал, но компютърният експерт Тим Бърнърс Лий използва една от идеите, за да създаде световната мрежа (World Wide Web). По-късно Джобс продава Некст на Apple, където неговите технологии създават основата на сегашната операционна система на компанията.
През 1991 г. Джобс се жени за по-младата от него с девет години Лорън Пауъл, с която имат три деца. От друга връзка има още една дъщеря - Лиза Бренън-Джобс. При завръщането си като главен изпълнителен директор на Apple Джобс се захваща с "орязване" на продуктовата гама и възстановяване на компанията с iMac - цветно устройство, обединяващо компютър и монитор. Разработва стратегия за превръщане на компютрите на Apple в основен елемент от нововъзникващия дигитален начин на живот. Въпреки че е надхитрен от големия си съперник Бил Гейтс с Microsoft, Джобс се придържа към същата стратегия, с която е започнал - за да бъдат постигнати максималните възможности на компютрите, Apple трябва да запази контрола си върху хардуера и софтуера. Тази упоритост в крайна сметка е в основата на по-късния успех. През 2001 г. Apple пуска на пазар iPod, а през 2003 г. - музикалния онлайн магазин iTunes, който за седем години продава над 10 милиона песни и напълно доминира музикалния онлайн бизнес. Следващият голям успех на Джобс е iPhone, пуснат на пазара през 2007 година, който създава революция на пазара на смартфони и се очаква по-късно тази година да достигне продажби от 100 милиона броя. Миналата година компанията представи таблетите iPad, което доведе до безпрецедентен взрив в търсенето на таблети. Досега от това устройство са продадени над 25 милиона броя. Тези успехи повишиха стойността на акциите на компанията от 9 долара преди връщането на Джобс до над 376 долара преди той да обяви оттеглянето си след края на вчерашната търговия. В часовете след обявяването на оставката акциите на компанията поевтиняха с над 5%. Преминавайки през рак на панкреаса през 2004 г. и чернодробна трансплантация през 2009 г., Джобс запазва огнения си маниер, донкихотовски индивидуализъм, нетолерантност към некомпетентността и прочутата си харизма, според хора от обкръжението му, цитирани от ДПА. "Понякога животът те удря с тухла по глава", каза той на церемонията по раздаването на дипломите на университета "Станфорд" през 2005 година, обобщавайки житейския си принцип. "Не губете вяра. Трябва да откриете това, което обичате. (...) Така че продължавайте да търсите, докато го намерите. Не се примирявайте", съветваше Джобс.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163