EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ст.Загора: Нова ИЗ, 4.3% безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ст.Загора: Нова ИЗ, 4.3% безработица

mail16:15 | 10.08.2018прегледи 904 коментарикоментари 0


Безработицата в региона на Стара Загора е 4,5% и е една от най-ниските у нас, а работните заплати са над средните за страната. Водещите сектори в областта са металообработката, търговията, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и, не на последно място – енергетиката. Според областния управител на Стара Загора Гергана Маркова икономическият подем в региона ще реши част от социалните проблеми. Тя съобщи, че до края на 2019 г. в Стара Загора ще бъде открита нова индустриална зона, разположена на 110 декара площ, която също се очаква да привлече инвеститори и да увеличи броя на работните места. Тъй като недостигът на кадри е голям, за осигуряването им се планира да се ползва примерът на Казанлък в сферата на дуалното обучение, което се осъществява в активно партньорство с работодателите.

Председателят на БКС Радосвет Радев коментира, че Стара Загора много прилича на модерна България – такава, каквато трябва да бъде. „Това е един от най-добре представените в икономически план региони. Тук на едно място има индустрия, университет, млада администрация с нови идеи и диалогичност. Чудесното географско разположение на областта в центъра на България е подходящо за развитие на икономиката. Все още има неразвит потенциал в областта на културния и балнеоложкия туризъм. Безработицата е ниска, защото има много притегателни центрове като Казанлък, Раднево и Гълъбово. На фона на всичко това, не е случаен фактът, че през миналата година Стара Загора беше обявена за „Най-добър град за живеене“ в класацията на Дарик радио“. Дефицитът на кадри води до отказ от инвестиции, затова и бизнесът, и администрацията, и ангажираните в сферата на образованието трябва да обединят усилията си за осигуряване на необходимите човешки ресурси, с търсените от работодателите знания, умения и компетенции.

„Температурата на бизнеса, синдикатите и администрацията в Стара Загора е премерена и наистина се работи в синхрон. Администрацията е много отворена и всеки работодател би почукал на отворена врата. Тук е един от малкото градове, в които дори администрацията изпреварва бизнеса, който трябва да е повече проактивен, да предлага решения и да търси активна комуникация с местната власт“, каза още Радосвет Радев.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg