EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стефан Вачков: Банките у нас зависят от „майките” си в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стефан Вачков: Банките у нас зависят от „майките” си в чужбина

mail17:34 | 08.10.2009прегледи 1379 коментарикоментари 0


Данъците в страната не трябва да се увеличават, независимо че има индикации за увеличение на косвените данъчни задължения.
Това заяви днес във Варна икономистът Милети Младенов, който участва в научно-приложна конференция с международно участие "Инвестиции в бъдещето".
Той допълни, че последните прогнози за икономическата криза в страната сочат, че тя ще продължи по-дълго от очакваното.
Страната се влияе от пазарите и ставащото навън, каза Младенов. Той добави, че не трябва да бъдем крайни песимисти за излизането от кризата. Според него кризата е засегнала и реалния сектор, а не само финансовия пазар. Младинов смята, че заради валутния борд БНБ не може да влияе на лихвените равнища в страната.
Ръководителят на катедрата по финанси в Икономическия университет във Варна Стефан Вачков посочи, че поведението на банките у нас зависи от поведението на техните "майки" в чужбина. По думите му един чуждестранен акционер не се
интересува дали дадено лице в страната ще може да обслужва нормално кредита си. Поведението на банките в България в обозримо бъдеще ще зависи от това в каква степен ще се стабилизира местната икономика в страните на банките "майки", добави той.
Икономистите, участващи във форума, смятат, че излизането на кризата може да стане чрез съживяване на икономиката с осъществяването на големи инвестиционни проекти.
Организатори на конференцията са Териториалната организация на научно-техническите съюзи във Варна, общината, Икономическият и Техническият университет в града, Икономическият институт към БАН. На форума ще бъдат представени общо 40 доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057