EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стачките не попречиха на туризма в Париж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стачките не попречиха на туризма в Париж

mail12:09 | 25.04.2023прегледи 798 коментарикоментари 0


Каква е ситуацията с туризма в Париж след стачната мобилизация срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон? Повлияли ли са социалните брожения върху нагласите на французите и чужденците, желаещи да посетят френската столица?

Според Парижката туристическа и конгресна служба стачките не са оказали реално влияние върху посещенията в Париж.

Като се изключат дните на протести, понякога доста ожесточени, последиците от вълната на социално недоволство срещу пенсионната реформа в Париж, поне към настоящия момент, за щастие са ограничени. Най-потърпевши са били туристите през периода от 7 до 9 март, според службата. 

Както и през декември 2019 година (при протестите срещу първия опит на Макрон да прокара реформата), най-засегнати са се оказали посещенията на местни туристи, но това се отнася най-вече за конкретните дни на стачни действия, отчита браншовата организация, цитирана от специализирания сайт www. tourmag.com.

"Регистрирахме спад от 23,7 на сто от 7 до 9 март спрямо предходната седмица", се посочва в комюникето на службата, която изразява задоволството си от факта, че "резервациите към момента не са засегнати".

За сметка на това дневните посетители са били с три пъти по-малко от обикновено в стачните дни.

Излъчените изображения от протестите са имали средносрочно влияние и резервациите на самолетни билети са се понижили от средата на март - с -14, 7 на сто за целия месец спрямо 2019 г.

Европейските пазари са били най-засегнати (- 9,5 на сто). Северна Америка запазва обем на резервациите, надвишаващ този отпреди четири години (+3,5 на сто).

Това забавяне е оказало влияние само върху краткосрочните пътувания: прогнозите за броя на пристигащите туристи през април говорят за спад от -5,4 на сто спрямо 2019 г. Те остават съпоставими с референтната година за май (+0,2 на сто) и юни (-0,3 на сто).

Самолетни и хотелиерски резервации за май 2023 година

Очакванията са международните пристигания с въздушен транспорт да се увеличат с 53,5 на сто спрямо 2022 г. и с 0,2 на сто спрямо предпандемичната 2019 г. Броят на заетите седалки в нискотарифните полети ще се  увеличи със 17,1 на сто спрямо май 2022 г.

Прогнозите за заетостта през първите 10 дни на април (период, съвпадащ и с католическия Великден) към днешна дата надвишават 75 на сто. 

Резонанс на туристически Париж от 1-ви до 14 април 2023 година

Търсенията в световната търсачка "Гугъл" за стачките в Париж са наполовина по-малко спрямо тези за стачките от декември 2019 г., а за изображенията на насилие в Париж са едва една пета от регистрираните през декември 2018 г. в началото на движението на "Жълтите жилетки".

Качеството на водата в река Сена, където трябва да се проведат дисциплините плуване в открити води и триатлон по време на Летните олимпийски игри през 2024 г. на също е обект на многобройни дискусии в медиите и сред експертите. За да бъдат разрешени състезанията в рамките на олимпиадата, замърсяването на Сена трябва да бъде намалено с две трети до началото на събитието.  През 2016 г. планът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други местни организации.

Ако планът успее и водите бъдат пречистени достатъчно за олимпиадата догодина, то през 2025 г. ще бъдат изградени 23 публични плажове, а парижани и гости на града ще могат да плуват в Сена. Масовите протести, стачката на боклукчиите през март и свързаните с тях огромни количества отпадъци обаче едва ли допринасят за осъществяването на тази цел.

Междувременно търсенията за "Хотел Париж" в "Гугъл" са спаднали незначително (-3,3 пункта) през периода от 1 до 14 март.

Броят на разглежданите страници на сайта "Parisjetaime.com" (Париж, обичам те) също е намалял с 3,6 на сто от 1 до 14 март 2023 година и е нараснал с 3,7 на сто от 1 до 14 април 2022 г. 

Както изглежда туризмът не само в Париж, но и в цяла Франция не страда от социалния климат, властващ в страната и сътресенията, които го съпровождат. Възходящата тенденция е непоклатима, поне към момента. 

Няколко цифри, представени в мартенския доклад за състоянието на туризма във Франция от клъстера "Ату Франс" - Atout France (Агенция за развитие на туризма във Франция), са достатъчни, за да покажат, че секторът изглежда стабилен въпреки опасенията за последствията от постоянните стачки и климатът на социално насилие, който се запазва. 

Нивото на резервациите в хотелския сектор за идните три месеца до юни 2023 г. е 32 на сто, тоест с 6 пункта над регистрираното през 2022 г.. То е било стабилно през февруари - около 60 на сто и се е понижило незначително през март. Наблюденията върху търсенето в интернет на пътувания до Франция свидетелства за подобна на  активността през предходните месеци и добро позициониране.

Не е налице отклонение към други дестинации, които биха изглеждали по "приветливо гостоприемни". "Ату" обаче е нащрек, за да "улови" и най-малкото отрицателно развитие на ситуацията в туристическия сектор. 

Генерираните от чуждестранните туристи приходи също са на добро равнище и се оценяват от "Банк дьо Франс" (Banque de France) на 4,2 милиарда евро само за януари 2023 г., който по принцип не е най-активният месец за туризъм.

Това е с 51 на сто повече, отколкото през януари 2022 г., когато британците бяха лишени от достъп до зимни спортни курорти. Увеличението отчита и реалното покачване на цените в хотелите. 

Французите пътуват повече в чужбина и са похарчили 2,7 милиарда евро през януари. Това е с 6 на сто повече, отколкото през януари 2019 г. и е знак за ефективното възобновяване на пътуванията извън пределите на страната. Освен това балансът на плащанията продължава да е в голяма степен благоприятен - или положително салдо от 1,5 милиарда евро, което практически е двойно повече, отколкото през същия месец на предпандемичната 2019 г. 

Въздушният трафик все още не се е върнал към равнищата си от 2019 г., но постепенно се доближава до тях - през февруари нивото е било 80 на сто от регистрираното през февруари 2019 г. 

В Европа единствено Испания се представя по-добре от Франция, като е надминала Италия в класацията.

Желанието на французите да пътуват през идните месеци продължава да е на високо равнище, според проучванията, които се осъществяват редовно от "Опиниън уей" (Opinion Way) за "Ату Франс" и Националната федерация на туристическите служби във Франция. Според него 49 на сто от анкетираните имат намерението да се откъснат от домовете си между Великден и началото на юни. 

Поне към настоящия момент данните свидетелстват, че социално-икономическите щети от стачките срещу пенсионната реформа не са се превърнали и туристически щети. Франция и в частност Париж продължават да са привлекателна дестинация и въпреки случващото се туристите остават подвластни на неподправения и рафиниран чар на френската столица, средиземноморската идилия на Френската ривиера, винените и гурме изкушения, които страната предлага, дори това да е с цената на някое извънредно неудобство.

Може ли това да е повод за успокоение за сектора. Едва ли. Неслучайно и премиерката Елизабет Борн заяви, че Франция "има нужда от период на възстановяване" след седмиците на протести срещу пенсионната реформа, които понякога ескалираха в сблъсъци на насилие. 

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила, след като бе обнародван на 15 април в Държавен вестник, като предния ден френският Конституционен съвет даде зелена светлина за влизането в сила на закона, в който ключовата мярка е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Президентът Еманюел Макрон, който прокара реформата миналия месец, заобикаляйки парламента, отхвърли призива на синдикатите да не подписва нормативния акт.

Синдикатите  свикаха протестни действия за 1 май - Деня на труда, които едва ли ще са последните, така че туристическият сектор във Франция трудно може да се отдаде на летаргично самоуспокоение и да смята,че опасността е преминала. А за Париж на хоризонта се задават и Летните олимпийски игри през 2024 и последното, от което градът има нужда, е транспортен хаос и купища боклуци./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg