EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стартира процедура за ТОЛ системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира процедура за ТОЛ системата

mail14:20 | 29.03.2016прегледи 853 коментарикоментари 0


Планира се през следващите седмици да стартира провеждането на процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител, който софтуерно и хардуерно да внедри ТОЛ системата, чрез която ще се събират приходи за преминаване от тежкотоварни транспортни средства над 3,5 т по републиканската пътна инфраструктура на база изминато разстояние. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 11-тата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“. Тя допълни, че автомобилите до 3,5 т ще продължат да заплащат винетка, която вече ще бъде електронна и ще важи за период от една година, считано от датата на закупуването й. Въвеждането на електронната винетка, ще прекрати кражбата на сегашните хартиени стикери, каквато практика има напоследък, отбеляза министърът.
Павлова информира, че заплащането на ТОЛ таксата ще става по два начина – с бордово устройство или чрез предварително заплатени маршрутни карти за транзитно преминаващи, които ще могат да бъда закупувани на границата, онлайн или от бензиностанции.
ТОЛ таксата и електронната винетка ще се заплащат за всички магистрали и пътищата от първи и втори клас, подчерта министърът. По отношение на третокласна пътна мрежа ще те важат за тези пътища, по които преминават тежкотоварни превозни средства. Това важи за около 17 000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. За около 3 000 км пътища, които водят до малки населени места, такса няма да се заплаща, допълни тя. Регионалният министър съобщи, че в резултат на увеличената цена на винетните стикери за тази година ще могат да бъдат събрани приходи в размер на 250-260 млн. лв., вместо досегашните 200 млн. лв. годишно. Очакваме размерът на приходите от такси за преминаване по републиканската пътна мрежа да се удвоят след въвеждането на ТОЛ системата, каза още тя.
Възложител на процедурата за въвеждане на ТОЛ системата ще е Агенция „Пътна инфраструктура“, информира Павлова. Ще бъде изграден ситуационен център, в който ще работят съвместно екипи на АПИ и Министерството на вътрешните работи. Предвиждаме 50 мобилни екипа да патрулират, да бъдат закупени нови 50 мобилни камери и да се увеличат рамките със стационарни камери, така че техният брой да достигне 300, съобщи още тя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg