EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира проектът едно гише за международни пратки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира проектът едно гише за международни пратки

mail17:25 | 25.01.2010прегледи 1482 коментарикоментари 0


Днес в сградата на Митница Столична на „Веслец"84 стартира проектът за обслужване на едно гише на входящи международни колетни пратки.
Проектът е пилотен и за реализацията му е избрана София, тъй като там се обработват 60% от входящите международни колетни пратки.
На едно гише ще бъдат обслужвани пратки от юридическо до юридическо или от юридическо до физическо лице, съдържащи стоки на обща стойност над 30 лв. до левовата равностойност на 150 евро, за които се начислява ДДС. В този случай досегашната процедура значително се опростява, като вече не се изисква EORI-номер и начисляването на ДДС се оформя с квитанция за внос на пощенски пратки без да присъства получателя.
С цел предоставяне на по-качествена услуга от 25.01.2010 г. клиентите ще бъдат уведомявани с нов вид известие, което съдържа повече информация за входящите международни пощенски колетни пратки /вида на пратката; теглото; сумите, които се дължат за ДДС или цената за предоставена пощенска услуга; страната, от която идва/. „Български пощи" ще доставят на клиентите си писмо - покана за всички необходими документи, които получателя трябва да предостави на митническите органи за освобождаване на съответната пратка.
За пратки от трети страни, за които се дължат вносни сборове и ДДС, остава изискването за подаване на митническа декларация и за притежаване на EORI-номер от получателя. Както и досега клиентите имат възможност да се регистрират с постоянен EORI-номер, който да използват многократно. Попълването на митническата декларация може да стане собственоръчно от клиента или от „Български пощи" или друг митнически агент срещу съответното заплащане. Когато клиентът разполага с EORI-номер и попълни митническата си декларация сам или използва услугите на „Български пощи" освобождаването на пратки, за които се дължат вносни сборове и ДДС, на пратките ще става на едно гише.

Директно до пощенските станции в София област ще се доставят:
- Пратки от юридическо до юридическо или от юридическо до физическо лице, съдържащи стоки на обща стойност не повече от 30 лв. в рамките на разрешения безмитен внос, които са освободени от вносни сборове и ДДС.
- Пратки от физическо до друго физическо лице (или така наречените подаръци), съдържащи стоки с нетърговски характер до левовата равностойност на 45 евро, които са освободени от вносни сборове и ДДС.
В тези два случая клиентите от София ще получават пратките си на едно гише на ул. „Веслец".

При пратките от държави-членки на Европейския съюз се изменя цялостната технология по сортиране, транспортиране и доставка. Те ще бъдат доставяни до пощенските станции по местоживеене или до адреса на получателя. Тези пратки вече няма да се манифестират пред митническите служби. Това позволи да отпадне и изискването на „Български пощи" за заплащане на цена за предоставена услуга от 4 лв.

Пилотният проект е първа стъпка към изграждането на Национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки.
Взаимодействието между Агенция „Митници" и „Български пощи"ЕАД се регламентира чрез Инструкция, подписана от директорите на двете организации.

Както пратките от държави-членки на ЕС, така и тези от трети страни подлежат на контрол за спазване на митническото, акцизното и валутното законодателство. На базата на анализ на риска митническите служители ще извършват контрол на пратките в присъствието на пощенски служител.
За пратки, съдържащи стоки, които попадат в обсега на въведени забрани или ограничения във връзка с опазване на обществения морал, обществения ред и обществената сигурност, опазване на здравето и живота на хора, животни и растения, защитата на национални богатства, имащи художествена, историческа или археологическа стойност или защитата на индустриалната или търговска собственост, се прилагат изискванията на съответното законодателство при допускането за свободно обращение и крайна употреба. Така например не подлежат на освобождаване от вносни сборове пратки от трети страни до 150 евро, съдържащи алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg