EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира Европейската мрежа за ОСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира Европейската мрежа за ОСП

mail07:30 | 11.10.2022прегледи 508 коментарикоментари 0


Европейската комисия стартира Европейската мрежа за Общата селскостопанска политика (ОСП) по време на събитие в Брюксел, което събра повече от 300 участници от публичния и частния сектор, стана ясно от сайта на ЕК. Мрежата на ОСП на ЕС има за цел да оптимизира потока от информация относно селското стопанство и политиката за селските райони в рамките на ЕС, да подпомогне прилагането и оценката на стратегическите планове на ОСП, както и да насърчи иновациите в сектора.

Новата Обща селскостопанска политика, която трябва да започне на 1 януари 2023 г., има за цел да оформи прехода към устойчив, издръжлив и модерен европейски селскостопански сектор. Той ще продължи да играе ключова роля в подкрепата на селскостопанския сектор в Европа, както и в укрепването на усилията на европейските фермери за справяне с изменението на климата и опазване на околната среда, в съответствие със стратегиите на Комисията "От фермата до трапезата" и за биоразнообразието.

Двете съществуващи мрежи - Европейската мрежа за развитие на селските райони, включително нейната част за оценка, и Европейското партньорство за иновации в селското стопанство (EIP-AGRI) – се сляха, за да станат Мрежата за ОСП на ЕС. Единна мрежа, събираща всички заинтересовани страни, ще доведе до по-ефективен обмен на информация и добри практики, като допълнително ще насърчи сътрудничеството и иновациите в селските райони на Европа. Този новооткрит форум е отворен за всеки с интерес и ангажимент към устойчивото селско, горско стопанство и развитие на селските райони в целия Европейски съюз, от фермери и оценители до местни групи за действие и национални мрежи на ОСП.

Наред с други дейности, Мрежата за ОСП на ЕС ще организира срещи на тематични групи и семинари за изграждане на капацитет, както и по-големи семинари за широка аудитория. Тя ще предоставя факти и цифри относно програмирането и изпълнението на ОСП и ще разпространява месечен бюлетин с подходяща информация за ОСП. Помощно бюро за оценка също така ще помогне на заинтересованите страни от мрежата на ОСП на ЕС да разберат по-добре как да оценят ефективността на ОСП и как тя може да бъде подобрена в бъдеще.

Награди за селско вдъхновение

Церемонията по раздаване на наградите Rural Inspiration Awards (RIA) се проведе на същото събитие, като победителите бяха обявени под мотото "Бъдещето е младостта". Наградите отличават вдъхновяващи инициативи, съфинансирани от фондовете за развитие на селските райони (FEADER). Те демонстрират приноса на политиката за развитие на селските райони към една устойчива, зелена, конкурентоспособна, устойчива, иновативна и приобщаваща селска Европа.

Четири проекта бяха избрани от журито измежду 111 заявки, получени от 24 държави членки за четирите тематични категории: "Зелено бъдеще", "Дигитално бъдеще", "Устойчиво бъдеще" и "Социално приобщаващо и иновативно бъдеще".

В категория "Зелено бъдеще" печелившият проект е "Woola" - естонска компания, разработила иновативна система за замяна на пластмасови опаковки с балончета с опаковъчни материали, направени от отпадъчна вълна.

В категория "Дигитално бъдеще" печелившият проект е "Broadband 4 Our Community". Общността на Пилтаун/Фидаун в Ирландия е стартирала социално предприятие за изграждане и настройка на инфраструктурата, необходима за оптична широколентова връзка. Благодарение на този проект 750-те домове и предприятия в двата града вече имат достъп до бърза интернет връзка.

В категория "Устойчиво бъдеще" печелившият проект е породата Red Cow, възстановил гръцката червена порода Kastoria-Kristallopigi в Северна Гърция чрез установяване на сертифициране на родословие. Това е помогнало на животновъдите да запазят работните си места и ги е насърчило да останат в селските райони.

В категорията "Социално приобщаващо и иновативно бъдеще" печелившият проект е Центърът за социално включване в Румъния. Местната група за действие Napoca Porolissum е създала център за социално включване в село Джилъу, за да предложи на младите хора пространство за взаимодействие и участие в различни дейности и събития. 250 души са участвали в дейностите, организирани в центъра и са се възползвали от интегрирани социални услуги, като социално консултиране и предоставяне на информация, здравно образование, здравословен начин на живот и обучение на родителите.

Пети проект – Най-песимистичният град във Финландия – получи наградата за популярност въз основа на онлайн гласуване от заинтересовани страни. Проектът е разработил нов тип териториален маркетинг, основан на песимизма, забележителна черта на село Пуоланка. Превръщайки песимизма в положителна марка, проектът използва черен хумор за целите на териториалния маркетинг. Местните младежи са се включили активно в дейностите на сдружението и в създаването на съдържание в социалните медии.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg