EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира газова връзка България - Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира газова връзка България - Турция

mail06:30 | 17.03.2014прегледи 4561 коментарикоментари 0


Завърши работата на работните групи от българска и турска страна по повод изграждане на интерконекторната връзка България – Турция. В работната група от българска страна участват експерти от МИЕ и газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Експертите от работните групи изготвиха меморандум за стартиране на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка, която се предвижда да бъде двустранна. Работните групи постигнаха съгласие всяка една от страните (българска и турска) да изгради газовата връзка на своята територия.

Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски и пазарен интерес към интерконектора.

На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона. Именно по тази причина, Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от „общ интерес”.

История
Припомняме, че връзката България-Турция е най-важният от 4-те интерконектора, защото ще свърже Европейския съюз с Каспийския регион. Преди година и поливина се обсъждаха два варианта на трасето на този етап. Първият бе на частна фирма, която предлагаше да изгради интерконектор до Димитровград или Стара Загора. По-удачният вариант обаче бе газовата връзка като част от проекта Nabucco West, като интерконекторът се свърже с КС Лозенец. Така от Nabucco щяха да бъдат осигурени безвъзмездни средства за изграждането на трасето на българска територия, която възлиза на €75 млн. Капацитетът е от 3 до 5 млрд. м³/годишно, а връзката е дълга общо 205 км, от които 75 км на българска територия.  Както е известно преди месеци проектът Nabucco бе спрян.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg