EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира on-line система за просрочени задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира on-line система за просрочени задължения

mail11:30 | 23.02.2010прегледи 801 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Ръстът на междуфирмените вземания се развива скокообразно. Общата междуфирмена задлъжнялост в България в края на 2009 г. е достигнала 200 млрд. лв., по данни на БСК. Над 60 % от нея, т.е. около 120 млрд. лв., са задължения в нефинансовия сектор. Около 50 % от тези 120 млрд лв са просрочени.
В развитите икономики в Европа и по света се използва нов и ефективен инструмент в борбата с просрочените вземания – онлайн информационни системи и регистри за просрочени междуфирмени вземания. Те предоставят възможност на фирмите-кредитори да използват потенциала на интернет и натиска от бизнес общността за принуждаване на длъжниците към уреждане на просрочените си задължения.
Вече и България разполага с електронен масив, съдържащ актуални просрочени вземания и задължения на фирми в страната, достъпен на www.debtnet.bg.
Системата има за цел да осигури публичност на проблема с неплатени задължения от страна на длъжника. DebtNet не се намесва във финансовите взаимоотношения между партньорите и е юридически съобразена със законовата рамка в България. „Тя е референтна база за вземане на бизнес решения, като по този начин косвено влияе върху желанието на контрагентите за бързо уреждане на взаимоотношенията”, каза Владимир Георгиев, изп. директор на „Дебтнет” ЕАД. 
Системата може да се използва от всички, регистрирали се на www.debtnet.bg и заплатили такса от 20 лв. 
Информацията, която съдържа,  е актуална във всеки един момент и се поддържа от фирмите кредитори. Показва както току-що възникнали просрочия, така и дългогодишни несъбрани вземания, за които се водят съдебни дела, независимо от размера на сумата. Най-голямата по обем част от просрочените вземания е частта преди влизането им в графа „съдебни”. Тя има най-голямо значение за оперативните финанси и действия на фирмите-кредитори за събирането на тези вземания са най-активни.
Към момента е натрупана информация за около 1000 длъжника с вземания над 1 млн.лв.
Консултант на системата е Йорн Хулгард, изп. д-р CDS, компания с опит в създаването на бюра за кредитна оценка. По думите му системата е ефективна по отношение на предоставяне на необходимата информация на потенциалните инвеститори. „Този вид услуги подпомагат развитието на икономическата среда. Компаниите инвестират там, където има достоверни данни. В Дания, например, съществуването на тази система намали  значително върешната междуфирмена  задлъжнялост”, допълни още Йорн Хулгард.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg