EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на Терминал 2 на летище Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на Терминал 2 на летище Варна

mail07:20 | 17.08.2013прегледи 3249 коментарикоментари 3


Нов пътнически терминал на летище Варна бе открит в средата на седмицата /15 август/. Общата стойност на инвестицията на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД в Терминал 2 на летище Варна и свързаната с терминала инфраструктура е над 75 млн. лв.
Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик.
Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.
Терминалът е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.
В проектирането и строителството на терминала са участвали  фирми от  България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал е проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги (известното архитектурно бюро Паскал и Уотсън и българските им колеги от СавантЕлбул).
Строителството е реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол е осъществила германската компания Шуслер План. Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата, като данъци, концесионни и други такси.

По случай откриването на новия пътнически терминал и специално за Деня на Варна, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД организира Ден на отворените врати в Терминал 2 на летище Варна.
За всички, които искаха първи да разгледат най-новото, модерно съоръжение на Варна, терминалът бе отворен за посещения на 15 август. снимки:Facebook

Поради големия интерес публикуваме и още снимки от сайта на летището, където може да се проследи и част от процеса по изграждането на новия терминал:zoom_ssszoom_ssszoom_ssszoom_ssszoom_ssszoom_sss/обновена/


 
Коментари
 
Марица - 14-08-2013 г. 14:09:42

Nяма да пропусна откриването. Това е най-голямото и най-хубаво инфраструктурно събитие за града след времето на Михаил Колони.

Дарин - 14-08-2013 г. 15:13:22

Видях снимки от вън и са даже по-хубави от визуализациите, които сте публикували. Страхотна придобивка си имаме вече. Дано и с повече туристи да се похвалим следващата година.

Грациела - 16-08-2013 г. 10:19:31

Дано и атрактивни цени да има на полетите, че да не летим все от София

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg