EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на новото кръстовище на „Лъвов мост”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на новото кръстовище на „Лъвов мост”

mail07:30 | 14.02.2014прегледи 1845 коментарикоментари 0


Тази събота започва строежът на ново кръстовище на "Лъвов мост" в София. Очаква се трафикът в този участък да се намали с 50 на сто, каза заместник кметът по транспорта Любомир Христов. В момента през кръстовището преминават 60 хиляди превозни средства.

Предстои промяна в организацията на движението. Историческият "Лъвов мост" в София ще бъде освободен от леки автомобили и ще се превърне в пешеходна зона, посочи Христов:

Като първоначално организацията на движение ще предвижда затваряне на булевард "Сливница" в участъка между "Христо Ботев" и улица "Раковска", северните платна от страна на Централна гара, ще има и цялостна организация на инженерните мрежи в този район. По отношение на ефекта от трафика, с изграждането на кръстовището на две нива 32 хиляди ще преминават в директното направление по "Сливница" и около 28 хиляди автомобила ще преминават през кръговото кръстовище, което ще бъде на нивото на "Мария Луиза". След реализацията на този проект, през кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде от 1 до 3 минути. Екологичната оценка показва, че основните елементи на вредните емисии, които се генерират от отработилите газове на автомобилите в кръстовището ще бъдат намалени с почти 50 процента.

Проектът за естакадата предвижда около лъвовете да бъде направена градинка, ще бъдат поставени и пейки, кошчета и лампи в съответствие с първоначалния вид на моста. Пешеходците ще стигат дотам през две пешеходни пътеки на светофарите на кръговото движение.

EconomyNews.bg припомня, че има избран изпълнител за изпълнение на проекта и това е Обединение „Лъвов мост”. Цената му е 22,2 млн. лв. Кръговото кръстовище ще е на нивото на терена, а по моста ще остане единствено трамвайната линия. Два транспортни тунела пък ще бъдат разположени под нивото на бул. „Сливница”, а под него вече е изграден участъкът от втори метродиаметър. Ще бъде изградена и велосипедна алея от „Ломско шосе” до „Лъвов мост”.

 

 снимки:Столична община


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039