EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт за 600 безработни младежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт за 600 безработни младежи

mail10:15 | 05.07.2012прегледи 694 коментарикоментари 0


Нов проект по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси ще даде възможност на 600 безработни младежи до 29 години да придобият трудов стаж и професионален опит в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на здравеопазването (МЗ). Проектът се нарича „Старт в администрацията” и се реализира от Агенцията по заетостта.

Днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за институционалното изграждане на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. „Тази операция е изключително важна за нас, тъй като предоставя възможност на младите хора да натрупат първоначален професионален опит, необходим за бъдещата им реализация”, изтъкна заместник-министърът.

Бюджетът на проект BG051PO001-6.2.17 „Старт в администрацията” е почти 3 млн. лв., от тях над 2.5 млн. лв. са осигурени от Европейския социален фонд, а останалите средства са национално съфинансиране. Изпълнителният директор на АЗ подчерта, че проектът е част от реализацията на инициативата на правителството за осигуряване на работа за младите хора в България. „Над 50% от наетите по младежките програми остават на работните си места след приключване на стажа”, коментира Лозанова досегашния положителен опит от изпълнението им.

Основната цел е да се създаде възможност за укрепване на капацитета и повишаване ефективността в работата на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването, чрез подкрепа на мерките за тяхното институционално изграждане.

В „Старт в администрацията” приоритетно ще се включват младежи с трайни увреждания, от социални заведения, самотни родители или осиновители, родители или осиновители на деца до 3-годишна възраст, от уязвими малцинствени групи. Безработните младежи трябва да са регистрирани в бюрата по труда, да имат завършено висше образование с общ професионален опит не повече от 3 години, но без стаж по специалността.

На стажантите се осигурява възнаграждение в размер на 400 лв. на лице месечно за период от 9 месеца. От проекта се изплащат и дължимите средства за сметка на работодателя, съгласно националното законодателство.

Стажантите ще бъдат назначени в централните и териториалните звена от специализираната администрация на МТСП и МЗ. По този начин те ще допринесат за изпълнението на политиките на публичните институции, новите практики и предварително планираните инициативи за институционално изграждане.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg