EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Станишев предлага увеличение на минималната заплата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Станишев предлага увеличение на минималната заплата

mail19:22 | 09.09.2009прегледи 805 коментарикоментари 0


Левицата ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата за следващата година. Това съобщи председателят на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев след среща с представители на на КНСБ и на КТ "Подкрепа".
Попитан с колко ще предложат да нарасне минималната работна заплата, Станишев уточни, че от "Коалиция за България" ще направят своите разчети и ще дискутират въпроса със синдикатите.
Ако няма пари в бюджета, алтернатива е въвеждането на необлагаем минимум за ниските доходи, посочи той.
Станишев каза, че заплатите в публичния сектор са трудни за увеличение в условията на криза и това е въпрос на политика и на приоритети на държавата, но по отношение на пенсиите има действащо законодателство, което определя повишаването им по швейцарското правило. По думите му, ако се отменя това законодателство, това би било регрес в социалната политика на държавата. 
В отговор на въпрос Станишев каза, че левицата ще предложи да не се увеличават акцизите върху горивата през следващата година.
От синдикатите посочиха, че вече са направили такова предложение пред правителството. 
Президентът на КНСБ Желязко Христов отбеляза, че минималните доходи трябва да "отидат или на ръст, или да има необлагаем минимум". Той посочи, че иначе 240 хиляди души рискуват да останат по-бедни и да бъдат под прага на бедност. Не сме оптимисти, че намаляването на осигуровката с два процента за 2010 г. ще доведе до съхраняване на 100 хиляди работни места, каза Христов. От синдикатите заявиха, че е започнал диалогът и е
изразена добра воля от страна на правителството.
В отговор на въпрос Сергей Станишев заяви, че президентът никога не се е занимавал със словесни престрелки с когото и да било. Той отбеляза, че Георги Първанов е от хората, които активно участват във формирането на външната политика, политиката в областта на сигурността, включително и на
енергийната сигурност. Президентът е отправял критики и към предишното правителство, посочи Станишев. "Според мен повече хладнокръвие от страна на министър-председателя е нещо нормално", добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229