EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стагфлация и бавен растеж по света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стагфлация и бавен растеж по света

mail07:40 | 21.04.2022прегледи 945 коментарикоментари 0


Двойната опасност от забавящ се растеж и висока инфлация или т. нар. стагфлация ще удари световната икономика тази година, тъй като войната на Русия срещу Украйна изoстря по-бавния темп на възстановяване от пандемията от коронавируса. Това се посочва в проучване на в. “Файненшъл таймс“.

Все по-големият ценови натиск, по-слабото увеличение на производството и отслабването на доверието ще са пречка за повечето страни, според последния индекс на института "Брукингс“ и в. "Файненшъл таймс“, който проследява темпа на възстановяване на световната икономика.

МВФ вече понижи прогнозата си за повечето страни, тъй като финансовите министри и централни банкери се събират на пролетните срещи на МВФ и Световната банка, за да обсъдят как да отговорят на все по-мрачната икономическа перспектива.

Политиците трябва да разработят план как да се справят с все по-бързо повишаващите се цени и опасноста от покачването на лихвите на фона на вече високите равнища на дълговете.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че войната в Украйна е мащабен удар върху глобалната икономика.

Линейната диаграма на индекса за историческата сила на композитния диапазон от показатели показва, че темпът на възстановяване на икономиката от пандемията се е понижавал дори и преди руската инвазия в Украйна.

Индексът на института "Брукингс“ и в. "Файненшъл таймс“ за глобалното икономическо възстановяване сравнява индикатори за реална дейност, финансови пазари и доверие с историческите им средни стойности, както за световната икономика, така и за отделните страни. По този начин проследява доколко данните за текущия период са по-добри или по-лоши от обичайното равнище.

Съставният индекс показва значителна загуба на инерция на растеж  в края на 2021 година в развитите и нововъзникващи икономики, като равнищата на доверие също са се понижили спрямо пиковите си стойности. Финансовите пазари също са отчели спад в последно време.

Всяка от трите големи световни икономики се е сблъскала със значителни трудности, заяви икономистът от в. "Файненшъл таймс“ Есвар Прасад. Докато потребителските разходи продължават да са значителни, а трудовият пазар да се е завърнал към предпандемичните условия, то инфлацията значително затруднява инструкциите на Управлението за федерален резерв (УФР) за ценова стабилност . Темпът на покачване на цените е скочил до 40-годишен максимум от 8,5 на сто през март.

Проблемите на Китай произтичат от желанието на Пекин да се придържа към стратегията за нулев-Ковид след скока на случаите на новозаразени с варианта Омикрон. Локдауни, подобни на строгите ограничения в Шанхай, заплашват потребителските разходи, инвестициите и производството, а възможността за ново смекчаване на паричната политика ще увеличи дългосрочните рискове за финансовата стабилност. 

Европа, която е най-изложена на конфликта в Украйна и се бори да намали зависимостта си от вноса на енергия от Русия, равнищата на доверие са се понижили рязко, сочи проучването. 

Поддържането на разумен растеж на световната икономика ще изисква конкретни действия, за да се разрешат основни проблеми, включително мерки за ограничаване на причинените от пандемията нарушения, стъпки за намаляване на геополитическото напрежение и целеви мерки като разходи за инфраструктура, които да насърчат дългосрочната производителност, а не само да засилват средносрочното търсене, заключава експертът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg