EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Стабилни перспективи за пазара на труда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилни перспективи за пазара на труда

mail07:10 | 26.10.2020прегледи 530 коментарикоментари 0


За първи път се публикуват данните от Европейския барометър за пазара на труда, според които перспективите за пазара на труда се стабилизират в много европейски страни, в т.ч. България. Барометърът прогнозира развитието на заетостта и на сезонно обусловената безработица за следващите три месеца. Той се основава на проучване, провеждано веднъж месечно съвместно от Института за изследване на заетостта (IAB) и европейските обществени служби за заетост (ОСЗ) сред местните или регионалните им офиси.

Барометърът за пазара на труда в България е резултат от анкета, проведена съвместно с Агенцията по заетостта сред 107-те бюра по труда в страната, като през септември той е 98,9[1] пункта. Това показва, че след като индикаторът за пазара на труда се понижи със 7,9 пункта до 93,7 през април, значителна част от спада вече е компенсирана. За сравнение, през септември барометърът за европейския пазар на труда е 98,7 пункта, като през април индикаторът е претърпял понижение с 6,9 до 93,6 пункта.

„Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила. Обществените служби по заетостта имат специален опит в оценката на местния пазар на труда. Този опит е включен в Европейския барометър на пазара на труда, за да се получи представа за развитието на пазара на труда в Европа”, обяснява ръководителят на изследователския отдел на IAB професор Енцо Вебер.

Всички стойности на показателите са достъпни и поотделно за 15-те ОСЗ, които в момента участват в Европейския барометър на пазара на труда: Австрия, България, Белгия – немскоезична общност, Белгия-Валония, Белгия-Фландрия, Германия, Дания, Исландия, Кипър, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Португалия и Чехия.

„Европейският барометър на пазара на труда е отличен пример за сътрудничество между обществените служби по заетостта в Европа. Проектът ще продължи да се развива, други държави вече са потвърдили своето участие”, каза Йоханес Копф, председател на мрежата на ОСЗ.

Данните от Европейския барометър за пазара на труда, в т.ч. и от българския, както и повече информация за проекта, са публикувани на https://www.iab-forum.de/en/launch-of-the-european-labour-market-barometer.


[1] Скалата на барометъра на пазара на труда варира от 90 (много лошо развитие) до 110 (много добро развитие). Стойността 100 е неутралната оценка, при която през следващите три месеца не се очаква нито значително подобрение на пазара на труда, нито значително влошаване.

Източник: Агенция по заетостта


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg