EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стабилен бизнес климат през септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилен бизнес климат през септември

mail08:05 | 01.10.2019прегледи 891 коментарикоментари 0


През септември стопанската конюнктура в България се стабилизира на равнището от предходния месец на фона на подобрение на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, но при влошаване в промишлеността, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в страната през септември остана на нивото от предходния месец, когато се понижи с 3.1 пункта. По този начини индексът все още остава под неговия многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година насам, въпреки че продължава да се задържа над неговото дългосрочно средно ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, спада през септември с 2.1 пункта спрямо август, когато се понижи с 0.8 пункта, в резултат на влошаване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятията през следващите шест месеца. Проучването на НСИ отчита известно намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с занижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 33.5% и от 32% от анкетираните мениджъри. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат промяна следващите три месеца.

През септември 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" се увеличава с 0.8 пункта след спад с 5.1 пункта през август, като повишението се дължи на подобрените оценки на строителните  предприемачи  за  настоящото  бизнес  състояние  на  предприятията. Техните очаквания обаче както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-резервирани.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в строителната сфера, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила в бранша и с несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на тяхното неблагоприятно влияние.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за известно увеличение, въпреки че по-голяма част от участващите в анкетата на НСИ предвиждат запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.

През септември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 1.8 пункта след спад с 3.5 пункта през август, като отчетеното подобрение е в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Прогнозите им за обема на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Същевременно съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през септември с 1.7 пункта спрямо август, когато се понижи с 4.9 пункта, като повишението се дължи главно на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. Мненията им обаче за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа и недостига на работна сила остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, като през последния месец се отчита засилване на тяхното негативно въздействие.

Относно продажните цени мениджърите в сектора на услугите не предвиждат увеличение през следващите три месеца, показват резултатите от последното проучване на НСИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg