EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стабилен бизнес климат в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилен бизнес климат в Германия

mail18:25 | 30.10.2019прегледи 622 коментарикоментари 0


През октомври бизнес нагласите в Германия останаха на нивото от септември, докато корпоративните очаквания отбелязаха слабо подобрение, показват резултати от  последното проучване на немския икономически институт Ifo, които предполагат за наличието на известна стабилизация в най-голямата европейска икономика.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, остана на септемврийското ниво от 94,6 пункта при очаквания за слабо понижение до 94,5 пункта. Въпреки стабилизацията, индексът на бизнес климата в най-голямата европейска икономика все още остава недалеч от 7-годишното дъно от 94,3 пункта, достигнато през август (най-ниско ниво от 2012 година насам).

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през октомври до 97,8 пункта от 98,6 пункта месец по-рано, но в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се повиши до 91,5 пункта от 90,9 пункта през септември, когато беше достигнато най-ниско ниво от юни 2009 година насам.

"Икономиката на Германия стабилизира", коментира днешните резултати президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Той отбеляза, че институтът Ifo очаква, че водещата европейска икономика ще се разшири леко през четвъртото тримесечие, но добави, че несигурността след бизнес ръководителите във връзка с все още нерешената ситуация около Брекзит остава висока.

Относно внимателно наблюдаваното промишлено производство, засега е спряна тенденцията към влошаване, отбеляза водещият немски институт, посочвайки, че съответният индустриален подиндекс се е повишил в резултат на "значително по-малко песимистични" очаквания на мениджърите в този важен за германската икономика сектор.

Подиндексът на бизнес климата в промишления сектор се подобри за пръв път от повече от година насам, нараствайки през октомври до -5,5 пункта от многогодишното дъно от -6,4 пункта през септември.

Бизнес климата в сферата на услугите остава почти без промяна спрямо предходния месец (слабо понижение на съответния Ifo подиндекс до 16,6 от 16,7 пункта), като докато доставчиците на услуги са по-малко доволни от текущото им състояние, но при подобряване на техните очаквания и перспективи за следващата половин година.

Бизнес климата в областта на търговия отбеляза подобрение (повишение на съответния подиндекс до -3,3 от -3,7 пункта), благодарение на съществено по-високи очаквания по отношение на търговията на дребно, докато оценката за текущото положение остава в известна степен по-малко позитивно както за търговията на едро, така и за тази на дребно.

В строителството има известно понижаване на бизнес нагласите (до 21,3 от 22,1 пункта), но въпреки това компаниите все още са доста доволни от сегашното си положение, макар и по-малко, отколкото през септември. Подобно леко отстъпление отчитат и очаквания на мениджърите за бъдещото поведение на строителния сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990