EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срокът за „Атомстройекспорт” е тази седмица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срокът за „Атомстройекспорт” е тази седмица

mail11:30 | 01.08.2011прегледи 501 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира пред bTV темата с иска на „Атомстройекспорт”. Трайков обясни, че на среща миналата седмица въпросът е бил поставен: „Смятам, че ни разбраха много добре. Те имат срок през тази седмица да кажат как смятат да продължават. В случая е по-добре двете страни да си получат сумите, вместо да се вадят милиони за юридически хонорари”. По думите му и руската страна е на ясно, че това не е конструктивният начин нещо да се случи: „Ако няма арбитражни искове, проектът ще върви по-гладко, отколкото ако има. Ние сме готови да защитим интересите си по един или друг начин”, категоричен бе министърът.
Трайков коментира и кризата с „Лукойл”, като отбеляза, че в кабинета няма разногласия по въпроса и той не чувства личен дискомфорт – за спазването на закона отговарят митниците, които се отчитат пред финансовия министър, а той от своя страна пред премиера. Всички останали министри са ангажирани със своите ресори да наблюдават развитието на нещата, обясни той. „Представяте си ли премиерът да каже нещо и някой министър да не се съгласи. Всеки има ресор, с който да се справя. Разнобой няма. Правителството трябва да покрие цялото общество и всеки от нас трябва да взима съответните решения. Когато някой от състава на кабинета вземе решение, ние имаме за задача да направим така, че това решение да се приеме”, заяви икономист номер едно. Според него при наличието на пазарна икономика в страната не би следвало отсъствието на един доставчик да се отрази на целия пазар. Министърът коментира, че именно това е тестът, споменат от премиера, дали се спазва законът и дали пазарът в България е свободен.
В Москва средствата за масова информация следят кризата с „Лукойл” внимателно, но без истерия и допълнителни коментари, предаде кореспондентът на bTV Мила Кудрина. Няма посочване на политически контекст в ситуацията, говори се само за закона в България. Акцентира се върху твърдата позиция на правителството за неговото спазване. Централата на компанията в Русия не е излязла с официална позиция, ограничила се е единствено с устна информация, в която признава, че не е успяла да спази сроковете за монтиране на необходимите устройства. Въпросът с резервите на гориво по летищата обаче вълнува Москва, тъй като много компании осъществяват чартърни и редовни полети до България.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg