EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Срив на кредитирането във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на кредитирането във Великобритания

mail16:09 | 04.06.2020прегледи 428 коментарикоментари 0


Броят на одобрените кредити, отпуснати на домакинствата във Великобритания, e спаднал до 15 800 през април, отразявайки въздействието на блокадата върху икономиката на страната, пише "Блумбърг". 

Средно домакинствата са изплатили 7.4 милиарда паунда потребителски кредити през април -  най-много от началото на статистиката през 1993 г., показват данни на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия.

Домакинствата и предприятията в Обединеното кралство са продължили да увеличават депозитите си. Собствените парични средства на домакинства, нефинансови и финансови предприятия са нараснали с 37.3 млрд. паунда през април след увеличение от 67.3 млрд. паунда през март. 

Активността в промишления сектор е продължила да се свива през май, а последните данни показват, че цените на жилищата отбелязват най-големия си месечен спад от 2009 г.

По-голямата част от плащанията са на задължения по кредитни карти, докато годишният темп на растеж на това кредитиране е отрицателен за втори месец поред, свивайки се със 7.8%. 

Министърът на финансите Риши Сунак заяви, че работодателите, чиито бизнес пострада от спирането заради коронавирусната криза, ще трябва постепенно да започнат да допринасят за изключително скъпата схема на правителството за субсидиране на заплатите, но това ще стане едва от август.

От март насам правителството изплаща 80% от заплатите на работниците, които временно са пуснати в принудителен отпуск и вече достигнаха общо 8.4 милиона, за да се ограничи един по-силен ръст на безработицата.

Макар това да бъде приветствано от синдикатите и бизнес групите, все още има опасения дали ще успеят да се върнат много от работните места в секторите, които се мъчат да отворят наново, като например в хотелиерството, търговията на дребно и авиацията.

Според Сунак от август компаниите ще трябва да възобновят пенсионните и осигурителни плащания, увеличавайки до 10% разходите за заплати през септември и до 20% през октомври.

Финансовият министър също така обяви, че от 1-ви юли ще бъде дадено началото на работа на непълно работно време - искане от страна на бизнесът, който се стреми постепенно да възобнови дейността си. Той удължи и многомилиардната програма за компенсиране на доходите на самостоятелно заетите трудещи се.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093