EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив на китайския износ с - 8.3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на китайския износ с - 8.3%

mail17:58 | 11.08.2015прегледи 1786 коментарикоментари 0


Китайският износ регистрира изненадващо солиден спад през юли, подсилвайки очакванията, че властите в Пекин ще трябва да предприемат допълнителни стимулиращи в подкрепа на слабо представящата се втора по сила световна икономика.

Износът на Китай се сви с цели 8,3% на годишна база при очаквания за понижение с едва 1% след повишение с 2,8% през юни. Това представлява най-солиден спад на китайския експорт от четири месеца насам.

Влошаването на износа се дължи на слабо потребление на китайски стоки от Европа както и на първо понижение на китайския износ за САЩ март насам (най-големия пазар за китайски стоки). Износът на Китай за Европейския съюз се срина през юли с 12,3%, за САЩ - с 1,3%, като в същото време и експортът за Япония се сви с цели 13 процентни пункта.

Китайският внос също се оказа малко по-слаб от прогнозите, намалявайки през юли с 8,1% на годишна база при очаквания за понижение със 7,9% и след понижение с 6,1% през предходния месец. Това поредно влошаване на вноса е нов сигнал, че вътрешното потребление е прекалено немощно, за да компенсира слабото глобално търсене на китайския стоки.

Търговският излишък на Китай се сви през юли до 43,03 млрд. долара от 46,54 млрд. евро през предходния месец и при прогноза за негово разширяване до 55 млрд. долара.

Слабите търговски данни за юли вероятно ще охладят допълнително надеждите за подобрение на китайската икономика през второто полугодие след плахите сигнали за икономическа стабилизация през юни.

През уикенда бяха оповестени и последни данни за китайската инфлация. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през юли на месечна база с 0,3%, като на годишна база се повиши с 1,6% при прогноза за повишение с 1,5% след растеж с 1,4% през юни.

В същото време обаче индексът на цените на производител (PPI) се понижи с 0,7% на месечна база и падна с цели 5,4% на годишна база до 6-годишно дъно при прогноза за понижение с 5,0% след спад с 4,8% през юни.

Тези данни потвърждават, че инфлационният натиск в Китай остава слаб, потвърждавайки наличието на дисбаланс между предлагането и търсенето./Финансов портал на БНР


Тагове: Китай, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg