EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив на борсите в Европа и Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на борсите в Европа и Wall Street

mail23:11 | 06.05.2010прегледи 1452 коментарикоментари 0


Пазарите в Европа и САЩ бяха изключително неспокойни заради продължаващите вълнения в Гърция. Борсовите индекси в Европа отсъпиха, разпродажбите обаче се активизираха в края на дневната търговия.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 1,5 на сто до 247 пункта днес и вече се движи със спад за седмицата от цели 4,7 на сто.
В края на деня на Wall Street индексът Dow Jones регистрира спад от 997 пункта, съобщи CNN. Причина за силния срив на фондовия пазар в САЩ може да е случайно предизвикана от системата за електронна търговия масова продажба  на ценни книжа, предполагат редица експерти, цитирани от ИТАР-ТАСС. При срива промишленият индекс Dow Jones изгуби близо 1000 пункта (над 9 на сто), което е най-големият му спад в продължение на една сесия. Някои американски медии посочват, че силното понижение на котировките в момента, когато Dow Jones изгуби 600 пункта, може да е станало защото някой от дилърите е въвел погрешна информация за продажбата на голям пакет акции. Рязко понижаване на стойността на ценните книжа е могло да предизвика автоматична разпродажба от други инвеститори. Много от тях използват компютърни програми, които започват да дават нареждания за"отърваване" от активи в случай на внезапен спад на цените на каквито и да е акции с цел по-малки потенциални загуби. Така може да възникне почти мигновен спад на котировките.
Говорителят на Нюйоркската фондова борса заяви, че понижението на котировките не е било предизвикано от проблем в работата на системите за търговия. Причините за ситуацията ще бъдат обсъдени от всички големи фондови борси в САЩ с експерти
от Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ).
Все пак в края на сесията Dow Jones успя да навакса две трети от загубите и закри търговията със спад от 347 пункта. Такова понижение не е катастрофално и е по-обяснимо за експертите, които го свързват с гръцките дългови проблеми и възможността от възникване на подобни затруднения в други европейски страни.

 

 

 


Тагове: спад, борси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg