EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив в търговския трафик на Суецкия канал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив в търговския трафик на Суецкия канал

mail11:35 | 29.01.2024прегледи 482 коментарикоментари 0


С 42 процента е намалял търговският поток през Суецкият канал за два месеца, предаде Франс прес, като се позова на данни на ООН. Търговският обмен през канала пострада от атаките на йеменските бунтовници хуси в Червено море през последните месеци.

"Ние сме много обезпокоени от атаките срещу морския търговски транспорт в Червено море, който изостря нарушенията в търговския трафик и обмен, свързани с геополитиката  и с климатичните промени", заяви Ян Хофман, представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие. 

Броят транзитиращите на седмица през Суецкия канал контейнеровози е намалял с 67 процента на годишна база. Спадът в транзита на петролни продукти през канала е от 18 процента, а на насипните товари - от 6 процента. Газовите доставки през Суецкия канал са спрели.

От ноември хусите атакуват кораби в Червено море и Аденския залив, за които те смятат, че са свързани с Израел. Хусите правят това в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Нарушаването на търговското корабоплаване в Червено море е още по-обезпокояващо, предвид това че над 80 процента от световната търговия на стоки се извършва по море и че други важни пътища също са под натиск, казва Конференцията на ООН.

Така например транзитът през Черно море беше доста нарушен след руската инвазия в Украйна, което доведе до покачване на цените на храните в световен план.

Заради сушата нивото на водата в Панамския канал пък спадна доста и намали трафика през него. Миналия месец броят на преминаванията през канала намаля с 36 процента спрямо година по-рано и със 62 процента спрямо две години преди това.

"Продължителни нарушения на трафика по големите търговски пътища може да засегнат световните вериги за доставки, да доведат до закъснения в доставките и до увеличаване на цените, както и до риск от инфлация, отбелязва агенцията на ООН.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047