EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Срещата Путин-Тръмп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата Путин-Тръмп

mail06:30 | 17.07.2018прегледи 503 коментарикоментари 0


Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин определиха като успешна първата им двустранна среща, която се проведе във финландската столица Хелзинки. В центъра на техните разговори бе омиротворяването на ситуацията в Сирия и ядреното разоръжаване. Първи думата на съвместната пресконференция след продължилата малко повече от 4 часа среща взе руският президент.

Путин: Успешна и полезна среща

„Преговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни“, каза руският държавен глава на пресконференцията след срещата на върха в Хелзинки. Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност, каза Путин. Руският президент призна, че позициите на Москва и Вашингтон за Крим се разминават, но за Русия този „въпрос е закрит“.

„Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея. Той говори за незаконното присъединяване на Крим към Руската федерация“, констатира Путин и добави: „Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че сме провели референдума в строго съответствие с международното право, в съответствие с устава на ООН. За нас, за Русия, този въпрос е закрит. Точка!“, подчерта той. Стопанинът на Кремъл е подчертал, че разрешаването на задачата за установяването на мир и съгласие в Сирия „може да се превърне в образец на успешна съвместна работа“. „Русия и САЩ без съмнение могат да поемат водещата роля в този въпрос и да си сътрудничат за преодоляването на хуманитарната криза, да помогнат за завръщането на бежанците по своите родни домове“, каза Путин, подчертавайки, че има всички необходими предпоставки за едно подобно сътрудничество между Вашингтон и Москва. Руският президент обяви, че е предал на своя американски колега записка с предложения за неразпространение на ядрените оръжия. „Като най-големи ядрени държави ние носим особена отговорност за международната сигурност. Смятам за важно – и ние говорихме за това – да започнем диалог по проблема на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово унищожение“, каза Путин. „Предадохме на американския колега записка с редица конкретни предложения по този въпрос“, добави той.

Руският президент високо оцени приноса на САЩ за урегулиране на проблемите на Корейския полуостров. „Хубаво, че проблемите на Корейския полуостров започнаха постепенно да се разрешават“, каза той. „До голяма степен това стана възможно благодарение на това, че лично президентът Тръмп се зае с тази задача, започвайки диалог в духа на сътрудничеството, а не на конфронтацията“, добави Путин. Двамата президенти са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество. „За да съдействаме за развитието на взаимната търговия и инвестициите, ние с президента Тръмп се договорихме за създаването на група на високо равнище, която да обедини капитаните на руския и американски бизнес. Предприемачите по-добре знаят, как да създават взаимноизгодно сътрудничество. Нека помислят, какво могат да направят и да дадат своите предложения за това“, заяви Путин. Руският президент смята, че Руся и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. „Смятам, че ние, като най-големи държави производителки на петрол и газ, а САЩ са именно такава страна, бихме могли да работим конструктивно за регулирането на международните пазари, защото ние нямаме интерес от спада на цените под определено ниво, защото от това ще пострадат нашите производители, включително и производителите на шистов петрол и газ в САЩ, заяви той. Руският лидер смята, че Москва и Вашингтон също така нямат интерес и от прекалено високи цени. „Ние имаме за какво да си поговорим в тази област, имаме поле за сътрудничество“, уверен е Путин.

Русия е готова да запази транзита на природен газ през Украйна, ако бъдат решение съществуващите проблеми. „Що се отнася до „Северен поток-2“, Тръмп изрази своето безпокойство във връзка с възможното прекратяване на транзита през Украйна. Уверих американския президент, че Русия е готова да запази този транзит“, посочи Путин. „Нещо повече, ние сме готови да удължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай че бъдат разрешени споровете между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд“, уточни той. Тръмп:

Диалогът САЩ-Русия е в интерес на целия свят

Дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността, диалогът между Русия и САЩ е в интерес на целия свят. Продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но е добър и за целия свят. Това заяви американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с руския лидер Владимир Путин. Тръмп определи като „много продуктивен“ диалога с Путин в Хелзинки. Отношенията между Москва и Вашингтон никога не са били по-лоши, отколкото днес, обаче ситуацията се е променила след провелата се днес среща на върха.

В това е убеден Доналд Тръмп. „Дори във времената на напрежение по време на Студената война, когато светът беше съвсем различен в сравнение с днешния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-лоши, отколкото са сега. Но това се промени след днешната среща. Убеден съм в това“, добави Тръмп. Президентът Тръмп смята, че и САЩ, и Русия са виновни за влошаването на двустранните отношения. „Мисля, че САЩ се държаха глупаво. Мисля, ме всички се държаха глупаво. Трябваше отдавна да започнем този диалог. В действителност това влошаване се случи много преди аз да стана президент. Мисля, че за това можем да обвиняваме всички нас. Сега САЩ правят стъпки по отношение на Русия, ние се сближаваме, имаме възможност да направим отлични неща, например в областта на ядреното разоръжаване. Това може би е най-важното нещо, което можем да направи заедно“, каза Тръмп. „Чувствам, че и двете страни направиха грешки“, добави той.

Американският президент смята руския лидер за свой съперник, но в добрия смисъл на тази дума. „Нарекох го съперник, съперник в добрия смисъл на думата. Смятам, че думата съперник в този случай е комплимент“, уточни стопанинът на Белия дом. Тръмп подчерта, че не е имал никакви споразумения с Русия. Причината за неговата победа на президентските избори през 2016 г. е „блестящата избирателна кампания“. Сътрудничеството между Русия и САЩ може да доведе до спасяването на стотици хиляди човешки животи в Сирия, убеден е стопанинът на Белия дом. „Кризата в Сирия е сложна. Сътрудничеството между нашите две страни може да спаси стотици хиляди животи“, подчерта Тръмп.

Русия е помогнала на САЩ в борбата и разгрома на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, заяви американският президент. „Когато видите какъв напредък сме постигнали при разгрома на ИД, откровено казано Русия ни помогна за това в някои отношения“, каза той. Тръмп отбеляза, че руските и американските военни много добре се разбират, особено когато става дума за координирането на действията в Сирия. „Нашите въоръжени сили се разбират. Вероятно те се разбират по-добре, отколкото нашите политически лидери в течение на дълги години. Те координират своите действия в Сирия и на други места“, каза той.

Президентът Тръмп подчерта, че САЩ и Русия помагат на Израел да осигури своята безопасност, включително и чрез усилията за регулиране на ситуацията в Сирия. „Ние отдавна си сътрудничим с Израел. Президентът Путин също помага на Израел. Ние и двамата говорихме с премиера Бенямин Нетаняху и желаем да предприемем определени действия по отношение на Сирия, свързани с осигуряването на безопасността на Израел... Ние желаем да си сътрудничим, за да помогнем на Израел да осигури своята безопасност“, отбеляза стопанинът на Белия дом. /БГНЕС и ТАСС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg