EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещата Борисов & Оланд в Париж /снимки/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата Борисов & Оланд в Париж /снимки/

mail06:57 | 15.04.2015прегледи 1779 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна след срещата си с президента Франсоа Оланд в Елисейския дворец доброто сътрудничество между България и Франция. Премиерът отбеляза, че Франция винаги се е намесвала във важни за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие.

zoom_sssПремиерът Борисов запозна френския президент с потенциала на страната ни за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, развитие на проекта „Южен поток“, изграждане на интерконектори от LG терминалите, осъществяваните от „Тотал”, „Репсол” и „ОМВ” проучвания за добив на газ в Черно море, добивът на газ от „Мелроуз рисорсиз”, добре развитата газопреносна система на България. „Намерихме необходимия мотор, който да ни помогне в осъществяването на тази идея. Франция е държава, която има изключително влияние в Европейския съюз, в Комисията, в отношенията с Русия“, коментира Борисов.zoom_sss

Президентът Франсоа Оланд акцентира върху политическата връзка между България и Франция, върху партньорството между двете страни, включително в културната сфера. Оланд подчерта и борбата срещу тероризма.

„Искам да благодаря на г-н Борисов за дейността, която води неговото правителство, за да ни помогне да се справим с тази заплаха и с терористите, които транзитират към конфликтните зони. Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места“, отбеляза френският президент. По отношение на Шенген той изрази увереност, че ще бъде намерен добър баланс. „Ние сме добре запознати с откритото географско положение на България и имаме интерес да използваме Шенген по най-добрия начин“, заяви президентът на Франция.
zoom_sss
Оланд отбеляза, че България има много правилна позиция като поддържа споразумението от Минск. „Г-жа Меркел и аз лично участвахме в създаването на това споразумение и смятаме, че най-добрият 1706.jpgначин да се реши проблемът в Украйна е да се спазва това споразумение. Също така, не искаме България да бъде жертва на ставащото в тази страна, както се случва днес. Франция е готова да помогне на България, за да може наистина тя да бъдe в най-добрата ситуация в този конфликт, и аз ще използвам лично всички средства да говоря с Русия, с Украйна, за да можем наистина да се справим с това положение и да донесем полза на България“, каза още Оланд.

Президентът на Франция добави, че енергийната диверсификация е изключително важна за България. „Ние желаем френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С министър-председателя Манюел Валс искаме EDF да присъства в България, за да може да допринесем с отговора за енергийната сигурност“, подчерта Оланд. По отношение на икономическото развитие той отбеляза, че българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми.

Министър-председателят Бойко Борисов отново поздрави президента Оланд и канцлера Меркел за приноса им за Минското споразумение, което до момента е спасило живота на хиляди хора. „Надявам се, че и Русия ще се съобразява с него и тези санкции, които толкова много тежат на европейските държави, на България – буквално във всяко едно отношение търпим загуби, на самите руснаци, за да се намери мирното решение и да живеем живота, който всички искат – в мир и разбирателство“, заяви министър-председателят.

„Чакаме Ви с нетърпение в България, господин президент“, обърна се премиерът Борисов към Франсоа Оланд и изрази надежда френският премиер също да посети страната ни. Президентът Оланд потвърди, че предвижда да посети България в най-близко бъдеще.

zoom_sssПреди откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни е богата на история и култура. „България е държава, която лежи върху три епохи, хората трябва да познават България и да я виждат колкото може повече. Това е пътят към Европа – по-доброто ни опознаване“, заяви премиерът Борисов. 

Откриването на българската изложба в Лувъра

zoom_sssБългария се връща от изолацията, в която беше изпаднала година и половина, на мястото на уважавана държава в Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж. По думите на премиера изложбата и фактът, че „Лувър“-ът отваря врати за нея показва уважение към България, респект, към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата. „Виждате как ни посрещат хората, помните Орешарски как не го посрещаха“, каза Борисов. „Министър Рашидов вдигна летвата много високо“, добави премиерът.

„Видяхте - едновременно и президентът Оланд, и премиерът Валс, и бившият президент Саркози декларираха колко важна и стабилна, колко добър партньор е България като страна. Сега трябва да дойдат повече инвеститори и да станем една средно европейска държава, каквато реално сме и каквато можем да бъдем, с всеобщи усилия“, заяви министър-председателят.

zoom_sss„Влизайки в тази сграда, влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значима държава в културната сфера“, допълни от своя страна министърът на културата Вежди Рашидов. „Притежаваме шедьоври. Ние сме народ, който лежи върху три култури. Трябва да се гордеем и да имаме повече самочувствие“, категоричен беше Рашидов, като добави, че за изложбата вече има и други покани. Тя се реализира благодарение на усилията на екипите на Министерския съвет, министерствата на културата, туризма, икономиката, на външните работи, както и посолството на България в Париж и френското посолство в София. Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за хоризонталните политики, в това число и за координацията на политиката и дейностите в областта на културата, придружава премиера Борисов по време на посещението му във френската столица. Това е първа по рода си българска изложба в музея „Лувър“. „Усилията, които полагаме са в посока популяризирането на България чрез нейното древно и уникално културно-историческо наследство. Нека, както външният свят, така и самите ние да преоткрием българската идентичност“, поясни вицепремиерът Бъчварова. Като част от културната програма, която съпътства откриването, до края на юни във френската столица са предвидени редица други български мероприятия, които да представят страната ни и нейната култура и традиции, както и туристическите и инвестиционни възможности.

Премиерът Борисов добави, че ще се разговаря в България да бъде направена изложба от „Лувър“-а.

Източник и снимки: Министерски съвет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg