EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща Трайков-Шматко за 2 млрд.евро кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Трайков-Шматко за 2 млрд.евро кредит

mail15:57 | 18.02.2010прегледи 803 коментарикоментари 0


Икономическият министър Трайчо Трайков ще има утре работна среща с руския си колега Сергей Шматко и с генералния директор на руската държавна корпорация по атомна енергетика Росатом Сергей Кириенко, съобщи Министерство на икономиката.
Двамата пристигат на посещение в София, където предстои да обсъдят реализацията на общите енергийни проекти.
Преди два дни в България на посещение бе президентът на Газпром  Алексей Милер. Той се срещна с премиера Борисов и президента Първанов. Тогава бяха обсъждани новите газови догори между България и Русия, бъдещите транзитни такси, които Газпром ще плаща на България, както и проекта АЕЦ Белене.
Шматко и Кириенко пристигат основно, за да се обсъжда проекта АЕЦ Белене.
Държавната руска компания Росатом е готова да отпусне заем от 2 млрд. евро за продължаване на строителните дейности по АЕЦ Белене през 2010-2011 година. Не ясно обаче какъв ще е характерът на този кредит – ще бъде ли той държавно гарантиран или не.
Очевидно казусът Белене е все по-труден за възможностите както на кабинета така и на икономическия министър Трайков. През последните шест месеца те обявяват противоречиви намерения по проекта – от затварянето му до търсене на нови инвеститори.
В основата на тази бъркотия е цената на проекта, който ще възлезе на не по-малко от 10 млрд.евро.
Българското правителство не е в състояние да извоюва никаква отстъпка в това отношение. Дори не е на ясно каква е окончателната цена на централата и ако сега се сключи договор за кредит от руски банки ситуацията става още по-непредвидима и трудна за България.  

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg