EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща Петкова & Шефчович. Подкрепа от ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Петкова & Шефчович. Подкрепа от ЕК

mail15:00 | 22.05.2015прегледи 1778 коментарикоментари 0


По време на министерската конференция за нова Международна енергийна харта министър Теменужка Петкова проведе двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. Министър Петкова го информира за напредъка по реализацията на междусистемните газови връзки на България със съседните страни. Тя подчерта стратегическото значение на интерконектора на страната ни с Гърция, който ще осигури диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ за региона на Югоизточна Европа. Министър Петкова припомни постигнатите в София в края на месец април споразумения с акционерите в съвместната проектна компания Ай Си Джи Би за нейния бюджет. По нейните думи вече са стартирани процедурите по отчуждаване на земи по трасето на интерконектора. Пред заместник-председателя Шефчович министър Петкова акцентира, че получаването на грант от ЕК за финансиране на проекта има ключово значение за реализацията му, тъй като по този начин ще се избегне риска от забавяне на дейностите за неговото изпълнение. В момента се детайлизират текстовете по окончателното инвестиционно решение за проекта и предстои неговото подписване в края на този или в началото на следващия месец.

Заместник-председателят на ЕК Шефчович прояви интерес и към изграждането на останалите интерконектори между България и съседните страни. По отношение на газовата връзка с Румъния, министър Петкова подчерта, че обществената поръчка за избор на изпълнител за участъка под река Дунав е на финалната права. Очаква се до две седмици да бъде избрана фирма. Целта е да се работи през летния сезон и интерконекторът да бъде завършен до края на 2015 г., обясни още тя.

"Отчитаме напредък и в дейностите по интерконектора с Турция. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" получи 190 хил. евро финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа за предпроектното проучване", каза Петкова. Тя допълни още, че обществената поръчка е стартирана своевремнно и се очаква избор на фирма-изпълнител. На 13 май е дадено началото на избора на консултант по интерконектора със Сърбия, за да се ускори и неговата реализация.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства напредъка на българското правителство по проектите за реализация на междусистемните връзки, които трябва да осигурят сигурност на енергийните доставки. В рамките на срещата стана ясно още, че предстои получаване на становище от Европейската комисия относно технико-правния анализ на проекта за изграждане на газов хъб на територията на България. Българското правителство изиска такъв анализ от ЕК по-рано през тази година.
/Министерство на енергетиката/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg