EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща на газовите оператори от ЮЕ в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща на газовите оператори от ЮЕ в София

mail10:50 | 08.06.2016прегледи 903 коментарикоментари 0


"Свързаността на газовите пазари в Европа и по-специално в региона на Югоизточната част на континента е от приоритетно значение не само за България, а и за ЕС. Изграждането на тези връзки ще позволи промяна на продължилото десетилетия статукво и ще направи възможно изграждането на национален и впоследствие – на регионален газов пазар, основан на пазарните принципи и на реална конкуренция на доставките, което неминуемо води до по-добри цени и по-добро качество на доставките. Подписването на Споразумението за междусистемна свързаност между България и Гърция ще бъде първата изключително важна стъпка, даваща реална възможност България да получава природен газ от други направления и от други доставчици, различни от сегашните." Това заяви председателят на КЕВР доц. д-р Иван Иванов на работната среща на газови оператори от региона, чиято основна тема е финализирането на Споразумението IP Кулата/Сидирокастро за междусистемно свързване на газопреносните системи на България и Гърция. В проявата, чийто домакин е "Булгартрансгаз", участваха представители на ЕК, ДЕСФА, "Газпром експорт", ДЕПА, RAE.

Като особено важен фактор за успешното прилагане на Споразумението за междусистемна свързаност доц. Иванов изтъкна разписването на ясни процедури. Припомнено беше, че съгласно Регламент 2015/703, считано от 1.05. т.г. операторите от страните-членки вече имат задължението да въведат Мрежовия кодекс относно правила за оперативна съвместимост и обмен на данни. От особено значение според него са процедурите за заявки и коригирани заявки за количествата природен газ, които ще бъдат трансферирани виртуално или физически, както и процедурите за разпределение на пренасяните количества природен газ.

Българският и гръцкият регулатор нямат пряко отношение към водените преговори, тъй като споразумението не подлежи на одобрение от компетентните регулаторни органи на двете страни. Независимо от това, при необходимост, регулаторът има готовност в най-кратки срокове да промени регулаторната рамка, в случай че финалното споразумение налага това, каза доц. Иван Иванов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055