EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща на Борисов с руския посланик А. Макаров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща на Борисов с руския посланик А. Макаров

mail18:15 | 12.12.2016прегледи 1541 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров, съобщи Министерски съвет. По време на срещата в Министерския съвет дипломатът поднесе съболезнования на близките на загиналите и пожела бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември. От своя страна министър-председателят Борисов благодари за подкрепата и запозна руския посланик с действията и мерките, предприети от правителството за справяне с тежката ситуация. Той подчерта, че в момента действа Национален план за справяне с бедствия и аварии, както и че всички пострадали от бедствието семейства са финансово подпомогнати от държавата. „Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот“, каза премиерът.

Министър-председателят на България и посланикът на Руската федерация обсъдиха също актуалната политическа ситуация, както и теми от международния дневен ред. Двамата се обединиха около мнението, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори. „Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти“, заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и посланик Анатолий Макаров обсъдиха напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор енергетика. Двамата изразиха желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в енергийния сектор.

"Ръководителят на руската дипломатическа мисия в София акцентира на това, че в последните месеци преди оставката на правителството бяха направени „сериозни крачки напред“ в руско-българските отношения: постигната бе договореност за изплащане на дълга за АЕЦ „Белене“, посочен бе взаимният интерес от реализацията на газовия хъб „Балкан“, намерено бе приемливо и за двете страни решение за ремонта на двигателите на самолетите Миг-29“, се казва в съобщението на посолството.

Макаров е казал, че „тази положителна динамика трябва да се запази и това е невъзможно без приемственост в политическата линия на самата България“. Посланикът е изразил надежда, че конструктивният диалог ще бъде продължен и от следващото правителство.

"Бойко Борисов засегна въпроса за хъба „Балкан“ и отбеляза, че гаранция за успеха на реализацията му ще бъде съответното решение на Европейската комисия – в това той бе подкрепен от посланика на Русия“, пише още посолството.

Според съобщението, Макаров и Борисов са обсъдили въпроса за лицензирането на произвоството на леко стрелково оръжие в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg