EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Среща за Южния газов коридор в Баку

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща за Южния газов коридор в Баку

mail16:31 | 21.02.2019прегледи 619 коментарикоментари 0


Връзката Гърция-България е една от най-важните теми на стратегическото ни енергийно партньорство с Азербайджан. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на срещата със своя колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов. Двамата разговаряха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Баку, съобщи пресслужбата на МЕ. Министър Петкова информира своя колега за основните стъпки и напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България и потвърди ангажимента на българското правителство връзката да бъде пусната в експлоатация през 2020 г., коeто е в пълна синергия Трансадриатическия газопровод.

Тогава се очаква България да започне да получава по 1 млрд. куб. м. газ годишно от находището Шах Дениз 2. Възможностите за инвестиции от страна на SOCAR в битовата газификация в България също бяха обсъдени по време на срещата. Българската страна е изпратила на SOCAR подробна информация за правната рамка, лицензионния режим и ценовата регулация в сектора на газоразпределението.

Очакват се положителни резултати от проучването на българския газоразпределителен пазар, възложено от SOCAR. Министър Шахбазов поздрави своя български колега за личния ангажимент, който е поела за изграждането на междусистемната връзка. От своя страна Теменужка Петкова покани Парвиз Шахбазов да присъства на първата копка на съоръжението у нас.В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Република Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан. Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg