EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща за Енергийната борса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща за Енергийната борса

mail06:45 | 30.09.2015прегледи 1792 коментарикоментари 0


Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова откри работна среща, свързана с дейността на Българската енергийна борса, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката (МЕ).
В дискусията участвуваха изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на Българската независима енергийна борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, производители, търговци, потребители на електроенергия, както и електроразпределителните дружества. Обсъждат се стъпките за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България, принципите на търговия и основни дейности. Представена бе  и платформата на Nordpool Spot.

Един от основните приоритети на българското правителство е свързан с либерализацията на българския енергиен пазар, с която българският енергиен сектор ще бъде поставен в качествено нова ситуация. Това каза министър Теменужка Петкова.
По думите й с либерализацията отношенията в сектора ще бъдат контролирани единствено от пазара и цената на електроенергията ще бъде справедливата цена, която пазарът определи. Ще настъпи промяна и в ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще има задачата да определя цената на пренос, цената за достъп и за "Задължения към обществото", но цената на тока ще бъде тази, която определи търсенето и предлагането на пазара, отбеляза енергийният министър.
Теменужка Петкова отбеляза, че се разчита много на Световната банка, която има подписан консултантски договор, така че в началото на 2016 г. България да разполага с много добър модел, съобразен с европейските изисквания. Смяната на този модел се нуждае от законодателни промени, свързани с промяната на статута на НЕК, които трябва да станат факт до края на 2015 г., отбеляза тя.
Пред журналисти министърът коментира, че опитът в другите страни показва, че след либерализирането на пазара е имало леко увеличение на цените, след което те са паднали под нивата преди либерализацията. Теменужка Петкова каза, че от 1 януари либерализираният пазар трябва да бъде факт, а от 1 декември т.г. - да започнат първите пробни действия. Работим много усилено в тази посока, на прага сме на този така чакан процес, коментира тя.
В отговор на въпрос министър Петкова каза, че от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е предложено да има междинен преходен период от 2-3 месеца и евентуално от март 2016 г. да се въведе пълна либерализация и за битовите потребители. Това още са дискусионни теми, добави тя.

В момента сме в интензивен период на обработка на подадените предложения и скоро ще проведем обществено обсъждане, за да намерим най-доброто решение за правилата за търговия с електрическа енергия. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в рамките на форума, съобщи БТА. Той отбеляза, че ангажиментът на КЕВР ще бъде изпълнен в срок, с тясното сътрудничество на Българската независима енергийна борса. С въвеждането на функционираща борса, КЕВР на практика ще престане да определя цените на електроенергията, добави той. По-късно пред журналисти Иванов каза, че правилата трябва да бъдат готови до ноември и от КЕВР ще се постараят да ги направят по най-добрия начин, без лобизъм.
Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза, че се надява идващата година да бъде посрещната с работеща енергийна борса. Това е ключов момент за промяната в българската енергетика, за което говорим от много време, отбеляза той и изрази надежда да се спре с всички подозрения към някои практики в сектора.

Преди няколко месеца Иван Иванов, председател на КЕВР, обяви, че вече е изготвен прецизен план-график за дейностите по подготвянето на българската енергийна борса и до края на септември платформата трябва да бъде готова.  Иванов посочи, че графикът, който е много точен и подробен, е изготвен съвместно с Nord pool spot. През април тази година "Българска независима енергийна борса" подписа споразумение със Скандинавската електроенергийна борса за организиране на
дейността й. Споразумението предвижда Nord pool да предостави системите за търговия на бъдещия борсов пазар в България.
До края на септември трябва се извършат всички дейности по инсталиране на платформата за борсова търговия, а съвместно с това трябва да се извършат и необходимите законодателни промени за въвеждане на енергийната борса, каза председателят на регулатора. Иванов посочи, че последните три месеца от тази година са предвидени за провеждане на тестови изпитания, за да може от началото на 2016 г. борсата да започне да функционира.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg