EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща Борисов-бизнес за цените на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Борисов-бизнес за цените на тока

mail11:04 | 16.09.2015прегледи 1390 коментарикоментари 0


Няколко пакета мерки в сферата на енергетиката са обсъдени днес на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с ръководствата на работодателските организации Кирил Домусчиев - КРИБ, Васил Велев - АИКБ и Цветан Симеонов - БТПП.
Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му единият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката. Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи, да ни помогнат да ги прекратим, мотивира се Дончев.
По думите му ще е необходим публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Дончев изрази убеденост, че от този публичен регистър ще излязат интересни и изненадващи резултати. На срещата е коментиран и мораториум по отношение на образуването на нови преференции при производството на електроенергия.
По повод подобряване на контрола е отбелязано, че въпреки взетите мерки преди месеци в българската енергетика все още има много злоупотреби. Обсъдена е и възможността да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение на производител с преференциална цена, да съществува възможност да му се отнема правото да продава енергия на такава цена, защото въпреки взетите мерки нарушенията продължават.
Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев отбеляза, че участието на работодателските организации с експерти в бордовете на държавната енергетика е едно от важните решения, взети днес. По думите му те ще помогнат не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. Другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира Добрев.
Кирил Домусчиев отбеляза, че е решено да се сформира работна група с председател Томислав Дончев, която включва министрите Теменужка Петкова, Владислав Горанов, председателя на комисията по енергетика Делян Добрев и представители на работодателските организации, където да бъде изработена пътната карта за реформи в енергетиката. Сред мерките са също въвеждане на мораториум върху даването на нови преференциални цени за изкупуване на електроенергия.
Обсъдено е представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР, както и във всички бордове на държавната енергетика - НЕК, мините, АЕЦ, с цел засилване на контрола и оптимизиране дейността на дружествата. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обеща Домусчиев. По думите му остава искането на бизнеса за оставка на Иван Иванов като председател на КЕВР. Остава и ангажиментът на работодателите да предоставят на прокурор сигналите, касаещи договорите за така наречените американски централи и сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора, каза още Домусчиев.
Цветан Симеонов припомни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен. Предвижда се среща на работодателите с КЗК заради подозирани договорки между производителите на електроенергия.
Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, допълни Васил Велев./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg