EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща Борисов - кралят на С.Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Борисов - кралят на С.Арабия

mail16:25 | 29.11.2017прегледи 9948 коментарикоментари 0


Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света, заяви пред журналисти в Рияд премиерът Бойко Борисов след като се срещна днес с крал Салман и с неговия син и престонаследник принц Мохамед бин Салман.
Престонаследникът пристигна на непланирана по-рано среща в резиденцията, където е отседнала българската делегация. Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си, посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната. На излизане от срещата Мохамед бин Салман обеща на премиера Борисов да му даде личните си телефонни номера и го предупреди, че може да е много досаден.
Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре, каза Борисов.
Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма, допълни Борисов.
Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора, каза Бойко Борисов. Сега България стои по различен начин, за пръв път има покана за визита и вие сте свидетели на отношението към нас. Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност, подчерта Борисов. Престонаследникът е с амбиции да направи реформи, особено в сферата на сигурността - затова утре заедно с него ще направим в 10:00 часа среща с техните служби, каза Борисов. В Саудитска Арабия са с много добро чувство към нас, а ние искаме да докарат в България максимално повече инвестиции, каза Борисов.
В рамките на месец сме се разбрали Саудитска Арабия да ни помогне със сграда за откриване на посолство на България в Рияд, за да можем да затвърдим добрите отношения. Днес сутринта в столицата на Саудитска Арабия имаше бизнес форум, продължил с двустранни срещи, които също са важни, подчерта премиерът. Те много ценят и това, че не предаваме старите си приятели и това, че България винаги е работила за мир, посочи българският премиер. Когато в този регион има войни, бежанците идват в нашите бежански лагери. И колкото по-скоро има мир и започне възстановяването на държавите, толкова по-добре за Европа, каза Борисов.
На въпроса какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения, заяви той. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.БТА

----------------------

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес, съобщи МС. „Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения“, бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г.

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд. Получено беше уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал. Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти. Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

 В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg