EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средствата на Сребърния фонд в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средствата на Сребърния фонд в БНБ

mail11:07 | 18.09.2015прегледи 5584 коментарикоментари 0


До 2018 година парите от Сребърния фонд ще стоят на депозит в БНБ или ще бъдат инвестирани във финансови инструменти, които предлага Централната банка. Това е записано в средносрочната стратегия за инвестиране на парите, приета на правителственото заседание, съобщава БНР.
В Сребърния фонд има около 2,5 млрд. лева. Реално той се пълни със средства от държавния бюджет, като е задължително парите от приватизация да се насочат към него. Събраните средства в Сребърния фонд не могат да бъдат харчени поне до 2018 г., защото тяхната цел е да гарантират устойчивостта на пенсионната система. Фондът беше създаден през 2008 г. и целта му беше 10 години след създаването му да може да подпомага дефицитите в НОИ. В инвестиционната стратегия, приета от кабинета, именно до 2018 г. събраните пари ще се инвестират консервативно - т.е. в депозит в БНБ или инструменти на Централната банка. Това са най-нискорисковите възможни инвестиции, но почти не носят доходност. Пазарните условия в момента не предлагат възможности за разширяване на инвестициите при нисък риск, смятат експертите.
От тази година във Фонда има и втора сметка, в която постъпват парите от партидите на хората, които са решили да преместят парите си за втора пенсия в държавното обществено осигуряване. Тя обаче функционира по различен начин, защото парите за втора пенсия могат да бъдат връщани обратно към частен фонд. Когато изберем средствата ни за втора пенсия да се съхраняват от държавата, те не носят никаква допълнителна доходност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157