EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Средният дълг на физическите лица намалява с 34%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средният дълг на физическите лица намалява с 34%

mail07:25 | 02.10.2017прегледи 11876 коментарикоментари 0


За първи път от 2013 година насам средният размер на необслужваните задължения в страната намалява и то значително. Размерът му се понижава с 34% и според проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за първата половина на  2017 г. той е 728 лв. , докато за същия период на 2016 г. е бил 1104 лв. Данните са част от анализа на компанията за пазарни проучвания ИПСОС България по поръчка на АКАБГ и обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които вече представляват около 80%  от сектора.

„По-високата икономическа активност в последните две години и по-интензивното кредитиране са предпоставки за ръст в обема възложени задължения.  За първи път от 2013 г., когато стартирахме своето пазарно проучване,  отчитаме значително намаление на средния размер на необслужваните задължения при физическите лица. Това се случва на фона на възлагане в по-ранен етап, подобрена плащаемост и по-кратки срокове за покриване на забавени вноски.”, посочва Райна Миткова, председател на АКАБГ.   

По думите й промяната в показателите се дължи на по-добрата макроикономическа картина и ръста на доходите в големите градове на страната. Домакинствата отново са оптимисти за бъдещите си доходи, което ги кара да встъпват в по-сериозни ангажименти, но понякога не успяват навреме да изпълнят задълженията си. От друга страна кредиторите след кризата от 2008 г. не чакат излишно и възлагат на много по-ранен етап.  Така броят на възложените за събиране случаи нараства с 94% спрямо първото полугодие на 2016 г.  

По данни на асоциацията има разместване в структурата на възложените дългове за събиране. Банките отново заемат първото място – 48% от всички дългове, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите и вече са 22% от всички. С бързи темпове нарастват и небанковите – бързи и стокови кредити.

На пазара на изкупени задължения прогнозите не се сбъдват. Изкупените дългове през първото полугодие на 2017 г. са с 40% по-малко спрямо същия период на 2016 г., посочват от асоциацията. През първите шест месеца на 2017, продадените задължения са на обща стойност 365 731 226 лева, а за същия период на миналата година, те са 609 663 967 лева.

По данни на АКАБГ през последните 5 години агенциите у нас са изкупили дългове, зад които стоят 854 312 случая. Близо 100 000 от тях са били решени извънсъдебно.. 

На пазара на междуфирмена задлъжнялост се наблюдава ръст на обема на възложените вземания – за разглеждания период увеличението е с близо 18%. Най-съществени остават проблемите в секторите - транспорт, търговия, строителство. В сферата на търговията на едро и дребно и операциите с недвижими имоти платежоспособността се подобрява в сравнение със същия период на 2016 г.

„Значително по-бързо се осъществява събирането на вземанията. В сектора на строителството времето се съкращава почти 3 пъти, а при транспорта и добива на горива периодът се ускорява от 112 на 61 дни.“, посочва Милена Виденова, член на УС на АКАБГ. По думите й основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават: секторната цикличност, лошото управление на ликвидността и ниския размер на европейско финансиране предвид края на стария програмен период. Компаниите не използват превантивни мерки като например застраховка на вземанията.

Следвайки очакванията на асоциацията от 2016 г., профилът на длъжника също се променя.  Потребителят, който най-често задлъжнява, е млад мъж, под 30-годишна възраст, вече добре образован и обикновено на трудов договор.

През 2017 г. най-голям брой некоректни платци е имало в Стара Загора, Велико Търново и Бургас.  Локалното разпределение следва икономическото развитие на регионите. По-лесният достъп до кредитиране води след себе си и нарастване на обема забавени и спрени плащания.

Почти половината от младите хора имат дългове от потребителски характер – най-често стокови заеми, а едва 1 на всеки 5 души има спестявания, макар и минимални. Отличават се с по-лековерно заредено с оптимизъм и високи очаквания поведение, което най-често няма обективно основание.

Според данните на проучването 67% от младите длъжници са необвързани, а 75% от тях все още живеят с родителите си. Те традиционно харчат повече от това, което биха могли да си позволят в този период от живота си.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg