EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среднистите – масово безработни млади

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среднистите – масово безработни млади

mail10:45 | 14.05.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


През 2011 г. значително са се повишили нивата на безработица сред младежите между 15 и 24 години – отчетени са 26,6% безработни и 45,9% обезкуражени, че могат да постигнат успешна реализация в страната. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.
„Тези тревожни данни се дължат на два основни проблема – не са налични данни за миграцията по възрастова и квалификационна структура и не се прогнозират необходимите на обществото кадри по професионално направление и специалности”, подчерта Данев и веднага представи предложения за решаването на тези проблеми –анализ и прогноза за необходимите на икономиката и обществото кадри да бъде изготвен от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в партньорство с бизнес организациите. В бъдеще да бъде предлагано държавно финансиране само за прогнозираните професионални направления и специалности.
Работодателите ценят не просто дипломите, а личностните качества и компетенции, желанието за развитие, хората с идеи и с визия за бъдещето. „Основната функция на държавата по отношение на младежката заетост и на заетостта въобще трябва да бъде анализиране и прогнозиране средносрочно (до 5 г.) и дългосрочно (15-20 г.) на необходимостта на икономиката от кадри с определени умения и квалификация“, каза още Божидар Данев. Според него, необходимо е държавата по-ефективно да прилага най-важния си инструмент за въздействие върху пазара на труда и изграждането на човешки потенциал, а именно финансирането на образователната система. Изпълнителният председател на БСК бе категоричен, че държавна субсидия трябва да получават и частните учебни заведения на принципа „Парите трябва да следват студента/ученика“. Важна е не собствеността, а продуктът, който създават съответните средни, професионални и висши училища, смята Божидар Данев. Освен това, за целите на прогнозирането необходимо е да бъдат изградени електронни регистри за образователната и квалификационно-възрастова структура на населението, заяви изпълнителният председател на БСК. „Образованието е деликатна сфера – тя би трябвало да е консервативна, но и да е динамична. Ако направим кратък преглед на развитието през последните 20 години, ще видим, че в икономиката се ликвидират постепенно всички развойни и наукоемки дейности, което пречи на възпроизводството на човешкия ресурс. Следователно, една от задачите на държавата е да създава условия да не се изнасят тези дейности от страната ни и да се развиват те, за да има среда, в която да се възпроизвежда качественият човешки ресурс. Уроците на историята обаче, като че ли са далеч от съзнанието на политиците“, каза още Божидар Данев.

Предпочитани професии за професионално образование и обучение според БСК
-Оператор на компютър
-Охранител
-Монтьор на подебно-транспортна техника
-Заварчик
-Офис-секретар
-Готвач
-Оперативен счетоводител
-Монтьор на енергийни съоръжения
-Строител

 

 

                                Структура на безработните по степен на образование в %                  

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg