EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средната класа в България купува скъпи коли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средната класа в България купува скъпи коли

mail10:55 | 18.10.2010прегледи 1928 коментарикоментари 1


Средната класа в България вече си купува по-луксозни нови автомобили. Това казаха пред репортер на БТА дилъри на нови коли, които взеха участие в автомобилната изложба "Партньори на колела" в Плевен.
Според продавачите хората от средната класа смятат, че могат да си позволят по-високо качество коли, с повече екстри и гаранции.  От купувачите - физически лица, най-предпочитани са средния клас автомобили - между 18 и 30 хиляди лева, твърдят дилърите. За категорията на т.н. корпоративни клиенти - фирмите, най-интересни са малко по-висок клас возила - от 35 до 50 - 60 хиляди лева.
Най-богатите в България се снабдяват с луксозни коли за 250 - 300 хиляди лева, но по-често ползват коли за 120 - 150 хиляди лева, казват продавачите.
Заради кризата долната граница на цената на един нов автомобил у нас достигна 13-14 хиляди лева, но тези возила не са сред търсените,  категорични са наблюдателите на пазара. Клиентите обикновено предпочитали да имат поне основни екстри - климатик, стерео, елпакет.
Пазарът на нови леки автомобили у нас през тази година "малко по-малко се раздвижва", смятат дилърите. Според тях през 2009 г. продажбите били доста по-слаби, заради кризата, спадът продължил и през тази година, но вече се усещало "очевидно раздвижване".
Първо се почувствало оживление през април-май т.г., през август интересът на купувачите отново отслабнал и сега пак започнал да се повишава.
Според експертите причината за оживлението е комбинация от много фактори, но най-важното е, че "вероятно някои хора усещат, че вече излизат от кризата". "Каквито и отстъпки да правим, ако не излизаме от кризата, няма как да повишим продажбите", заяви един от дилърите.
Повечето от покупките на нови коли в момента се правят от категорията физически лица, т.е от отделни граждани. По-големият брой купувачи предпочитат плащането в брой. Краят на годината обикновено е най-силен за така наречените корпоративни клиенти, казват продавачите, като се позовават на опита си досега. За различни модели има право на данъчен кредит, затова към тях интересът определено е голям отсега, казват продавачите. За корпоративни покупки разпитвали всеки ден като се интересували в подробности за различните видове модели. Очаквало се през втората половина на ноември и до края на декември да има бум на покупките на нови автомобили от фирми.
Цената на автомобилите винаги се движи с възможностите на пазара, за да са достъпни возилата до потенциалните клиенти, поясниха експерти. Според тях в един следващ момент, когато пазарът тръгне достатъчно добре нагоре, е възможно цените да "мръднат" също нагоре, но засега няма индикации за това. Цените в момента запазват нивата си и прогнозите са, че така ще бъде и занапред - през следващите месеци. В същото време се очаква възходящата линия на продажбите да се развие през следващата година. Надеждите са нови модели също да помогнат затова.


 


 
Коментари
 
илко - 05-04-2012 г. 18:22:24

Тъпо, сухо, безсмислено. Това е определението ми за тази статия. Първо цялата информация се гради на "никаква" логика и анализ. Второ сайтът ти е толкова нашибан с медия че не зарежда И трето но най-важно. В България НЯМА средна класа. Това е факт, който пишман любител журналист като теб няма право да коментира и изменя

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg