EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Сребърният фонд" да стане агенция ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Сребърният фонд" да стане агенция ?

mail14:10 | 19.07.2017прегледи 9571 коментарикоментари 0


Какво е бъдещето на Фонда за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система - т. нар. „Сребърен фонд“ (СФ)? Ето какви промени са нужни според една от работодателските организации – БСК.

СФ да продължи своето функциониране като резерв на държавната пенсионната система, като се разшири неговата приходна база и преразгледат условията и редът за трансфериране на средства към „Фонд Пенсии“ и „Фонд пенсии за лицата по чл. 69“ на ДОО. По такъв начин ще получат макар и частично решение проблемите, свързани с т. нар. „право на избор“ на лица, осигуряващи се в УПФ и ППФ с цел финансиране на допълнителните разходи на ДОО от реализацията на тези права.

Необходимо е да се регламентират и осигурят редовни и по-значими постъпления в СФ, вкл. чрез регламентиране на следните допълнителни приходоизточници:

-акумулиране на излишъците от такси, събирани от държавните институции над действителните разходи за предоставяне на съответните публични услуги;

-целият размер на всички приходи от приватизация, а не само на частта, която е "отчетена по държавния бюджет";

-възстановяване от държавния бюджет на отклонените постъпления към Държавната консолидационна компания ЕАД от приватизация на дялове и акции на държавни предприятия;

-иницииране на активно управление на средствата на СФ, вкл. чрез сключване на споразумение между МФ и БНБ, доколкото до този момент не е сключен договор с първокласен международен мениджър на активи на външните финансови пазари, както предвижда действащото законодателство.

Добре е да се преструктурира управлението на СФ, който да се трансформира в Агенция към МФ (или суверенен държавен фонд) за управление на общите активи и пасиви на държавата, вкл. във връзка с активното управление на държавния дълг, като се обсъдят и изготвят съответни промени в законодателството.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg