EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сребърният фонд - с по-либерален режим?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сребърният фонд - с по-либерален режим?

mail12:45 | 28.08.2017прегледи 309 коментарикоментари 0


Сребърният фонд, в който се съхраняват резервните пари за пенсии, да продължи да бъде обособена част от държавния бюджет, но оперирането със средствата от него да става по ред, определен със закон. Премахната е забраната той да се ползва преди 2018 г. Това е записано в проектозакона за изменение на Закона за публичните финанси, предложен от Министерството на финансите и който е обявен за обществено обсъждане.

Предвижда се българското правителство да синхронизира тригодишните си бюджетни прогнози и основните бюджетни показатели с тези на Европейската комисия, а при значителни разлики ведомството трябва да аргументира своите прогнози.

Според законодателните поправки, трябва да се фиксира годишен ръст на разходите, който не може да е по-голям от референтния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП). Проектът предвижда също при отклонение да бъдат обявени срокове и стъпки за ежегодно намаляване на разходите, докато бъде коригирано отклонението.

Въвеждат се и нови изисквания при разработването на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта за държавния бюджет. Освен това, макроикономическите прогнози и прогнозите за основни бюджетни показатели на държавата трябва да могат да се сравняват и с тези на други независими организации.

Когато банка е поставена под специален надзор или е с отнет лиценз, при падежа на ДЦК, обезпечени с наличности по сметки на бюджетни организации, особеният залог преминава върху вземанията на държавата от ценните книжа. Доходът и лихвите от тях се превеждат в специална сметка и се блокират в полза на Министерство на финансите.

Проектът предвижда всяко държавно ведомство или община да може да реализира финансови активи, както и да поема дълг и друго финансиране. С акт на Министерския съвет държавата ще може да поема управлението на активите на ведомства. Общинските бюджети трябва да имат нулево салдо на касова основа и също да намаляват разходите до постигане на нула.

Екипът на министър Владислав Горанов предлага още при неправомерно надплатени суми по европроекти бенефициентите, а не държавата да връщат разликата. Сегашният текст който забранява в течение на данъчната година да се променят данъчни и осигурителни ставки, се запазва, но от новия запис следва, че може свободно да се променя данъчната основа.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972