EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сравнете потенциала на руската + турската армия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сравнете потенциала на руската + турската армия

mail06:26 | 04.12.2015прегледи 4929 коментарикоментари 0


Все повече хора си задават въпраса дали Русия и Турция богат да стигнат до военен конфлик по между си. Кой би победил в такъв случай? Какво представляват армиите на двете страни.

В съответствие на индекса Global Power въоръжените сили на Турция се намират на последното място в десетката на най-боеспособните в света (Русия е на второ място след САЩ). Това отбелязва в анализ за BBC Павел Аксенов.
Този рейтинг отчита множество фактори, включително числеността на въоръжените сили, количеството бойна техника, както и БВП, финансовото състояние и даже такива промишлени показатели като производството на електроенергия. Числеността на въоръжените сили според Global Power е над 400 000 души (в Русия са над 700 000), в запаса има 185 000, а в Русия са близо 2,4 милиона. Турските ВВС отстъпват на руските по количество, като в техния състав влизат 1020 самолета – срещу почти 3 500 в Русия. Съотношението при изтребителите е 223 към 769. В техния състав има сглобени по американски лиценз F-16C (168 бройки) и F-16D(40), значителна част от които са модернизирани по програмата Block 50. Това са съвременни машини от поколение 4+, които не отстъпват по бойни качества на руския Су-30СМ, които са разположени в Сирия и от които в авиобазата в Латакия има 15. Останалите самолети са остарели F-4 от различни модификации. В сухопътните войски съотношението е още повече в полза на Русия. Например в турската армия има 3 778 танка (от тях около 300 са от съвременните Leopard, останалите са по-старите Leopard 1, M 60, M 48), а в руските са над 15 000. Военноморските сили на Турция също така отстъпват на броя съдове на руския ВМФ – 115 срещу 352. Турция разполага със значително по-слаби наземни средства за ПВО, оперативно-тактически ракетни комплекси. Само че въоръжените сили разполагат с достатъчно лека бронирана техника, реактивна, самоходна и буксируема артилерия.

Сами по себе си тези числа не отразяват напълно съотношението на силите на двете страни, доколкото те не отчитат много фактори, един от които е географското разположение на страната. Например в Черно море Русия разполага само с един ракетен крайцер, един голям кораб за борба с подводниците, три стражеви кораба в далечната морска зона, шест малки кораба за борба с подводници и четири малки ракетни кораба, две дизелови подводници. В състава на турските ВМС има 16 фрегати, осем корвети и 13 дизелови подводници.

Без да бъде отчитан потенциалът на НАТО армията на Турция е най-силната в региона. Според военния наблюдател Иля Крамник преимущество за Русия пред Турция се явява способността на руските Въздушно-космически сили да извършват въздушни операции при участието на мащабни авиационни подразделения. В руския въздушен парк от бойни самолети има стратегически бомбардировачи – Ту-95 и Ту-160. През лятото на 2015 г. Русия имаше намерение да разположи на Крим ракетоносци-бомбардировачи Ту-22М3, за да увеличи обсега им над Черно море, което не направи. „Имаме по-голям опит, натрупан през последните години, по прехвърляне на авиация от отдалечени райони на света“, разказа Иля Крамник. Най-накрая, според неговите думи, количественото сравнение на бройките не винаги означава качествено превъзходство. Например в турския флот няма кораб, аналогичен по бойна мощ с черноморския крайцер „Москва“, въоръжен с противокорабни ракети.

снимки:МО на РФ, интернет

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg