EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Справедлив ДДС за 70 000 фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Справедлив ДДС за 70 000 фирми

mail18:05 | 08.11.2012прегледи 2195 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Между 50 и 70 000 фирми у нас ще могат да се възпролзват от справедливо ДДС, ако то бъде въведено у нас. Това коментира за ЕconomyNews.bg Деян Василев, управител в Моите пари. Редица други държави в Европейската Общност, като Словения, Унгария, Полша, Швеция, Ирландия и Великобритания вече са въвели тази практика и са облекчили паричните потоци на своите малки и средни фирми. У нас обаче инициативата тепърва стартира
Г-н Василев какво означава справедливо ДДС?
Справедливо е това, че фирмата, която издава фактура, внася ДДС тогава, когато е получила плащането. В момента практиката е такава, че малките и средните фирми финансират държавния бюджет, като плащат ДДС дори и да не са получили плащания от контрагентите си. Много често се получава несправедливата ситуация, при която фирмите от собствения оборотен капитал са принудени да внесат ДДС, а не от парите, които са получили. Европейската директива 2010/45/ЕО позволява всяка държава да въведе такъв по-облекчен режим или справедлив ДДС.
Реалистично ли е да се въведе това, което предлагате ?
Напълно реалистично е, въпрос е на малко политическа воля. Би имало широка подкрепа. Много от фирмите изнемогват. Щом е въведено в държави като Румъния, Унгария, Словения, не само в Западна Европа, мисля че и нашите управляващи могат да се замислят от 1 януари 2014 г. да се въведе. Дискусиите трябва да започнат още сега и реално да се финализират пролетта на 2013 г.
На какъв принцип ще бъдат избрани фирмите, за които ще се отнася облекчението ?
Принципът за избор на фирми е съвсем механичен. Отчита се оборота за последните 12 месеца. В директивата се споменава 1 млн. лв. или 500 000 евро средно. Може този праг да бъде малко увеличен, за да облекчат повече фирми. Примерно всички фирми, които за период от 12 месеца /т.е. 1 октомври-31 септември/ направят такъв оборот, то те ще могат да приложат тази схема и да се възползват от по-облекчено внасяне на ДДС.
Защо досега не е въведено облекчението, след като вече съществува тази директива ?
Нямам обяснение. Едната възможност е да не е била забелязана. Другата възможност е да не е имало достатъчно капацитет, предвид другите мерки и приоритети на държавата и да е било оставено за по-късен период. Пак казвам, това е опция, не е задължение. Директивата в много отношения е задължителна, но специално за тази възможност за справедлив ДДС или за ДДС при парични потоци остава всяка държава сама да реши дали да го въведе, или не.
Колко фирми ще могат да се възползват от тази възможност ?
Нашите прогнози са между 50 и 70 000 фирми, ако се въведе праг от 1 млн. лв. за последните 12 месеца. В България такъв брой фирми ще могат да приложат този принцип и да се възползват от него, което не е никак малко.
Каква е целта на сайта www.moitepari.bg/spravedlivDDS, който стартирате ?
На този сайт ще публикуваме всички анализи, изказвания и документи по темата и ще има и електронна подписка, която лично всеки гражданин може да подкрепи или като фирма или като неправителствена организация – асоциация, камара и т.н. И се надяваме така един дълъг списък до февруари месец да имаме, който да бъде прикрепен към предложения за законодателни промени. Март месец най-късно искаме да го внесем в икономическата комисия в Народното събрание.
Как оценявате в момента състоянието на малките и средните фирми. Очаквате ли фалите в близките месеци ?
За съжаление да. Ситуацията е много тежка, предприятията изнемогват. Накратко има около 25-26% лошо обслужвани кредити със забавяне над 180 дена. Има междуфирмена задлъжнялост 104 млрд. лв. В условията на липса на чужди инвестиции отвън наистина предстои много тежка година. Затова подобна инициатива е светъл лъч. Тя няма да реши всички проблеми, но ще даде глътка кислород на бизнеса да може да оперира и функционира, да плаща заплати, да развива работни места и да влага в иновации.
Имате ли вече съдействие от страна на управляващите ?
Ние стартираме инициативата с Асоциацията на счетоводните фирми, но в момента се провеждат разговори и ще привлечем всички по-големи и по-значими асоциации. Ще поискаме експертна среща с Министерство на финансите и с представители от Народното събрание.
 


Тагове: фирми, ДДС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161