EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спорт & незаконно излъчване онлайн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спорт & незаконно излъчване онлайн

mail10:07 | 21.04.2021прегледи 2048 коментарикоментари 0


Излъчването на живо на спортни събития е важен източник на приходи за организаторите и за спортни клубове или отделни спортисти. Техните права обаче често са нарушавани от уебсайтове, които излъчват на живо без разрешение.

Такива уебсайтове разчитат или на засилен трафик, или на абонаментни такси от потребителите. Те не само ощетяват организаторите на събитието, но могат да бъдат опасни за потребителите, които рискуват атаки от зловреден софтуер или кражба на данни, например на информация от банкови карти.

80% от приходите на притежателите на права идват от излъчване на спортните събития

Спортът и правата на интелектуална собственост

Спортните събития сами по себе си не подлежат на защита, но записът на събитие се защитава от законодателството. Някои страни имат специфични правила за излъчванията на живо, но те не са уеднаквени на европейско ниво.

Проблемът е, че икономическата стойност на излъчванията е ограничена във времето - малко хора биха гледали футболна среща, чийто резултат е вече известен.

В момента процедурите за спиране на пиратско излъчване са дълги, което ги прави неприложими за събития на живо. Според депутатите най-добрият подход е създаване на условия за незабавно спиране на неодобрено излъчване.

„Хиляди и хиляди уебсайтове вземат сигнала от различни спортни събития в цяла Европа и го предават незаконно“, заявява председателят на правната комисия в Парламента Адриан Васкес Ласара (Обнови Европа, Испания). Той посочи, че по време на пандемията спортните клубове не могат да разчитат на продажби на билети. „Трябва да защитим някак единствения им останал източник на доходи - телевизионните права“.

Предложенията на Парламента

Докладът, одобрен от комисията по правни въпроси на 13 април, призовава за конкретни мерки, насочени към излъчването на спортни събития на живо. Тези мерки трябва да позволяват спирането на излъчването на незаконно съдържание в рамките на 30 минути от получаване на сигнала.

Правилата следва да бъдат насочени срещу професионални уебсайтове, които организират незаконно излъчване, а не срещу зрителите, които може дори да не знаят, че гледат излъчване без разрешение от организаторите.

Парламентът ще гласува по доклада на пленарно заседание през май.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035