EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спорове блокират сделка за милиарди в Ирак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спорове блокират сделка за милиарди в Ирак

mail10:05 | 16.02.2022прегледи 816 коментарикоментари 0


Сделката за 27 милиарда долара между френската енергийна компания "Тотал" (Total) и Ирак е в застой, заради спорове за сроковете и риска новото правителство на страната да се откаже от споразумението, предаде Ройтерс.
Ирак среща трудности да привлече големи нови инвестиции в енергийната си промишленост, въпреки че подписа редица споразумения след американската инвазия преди почти десетилетия. Иракското правителство постоянно намалява целите за добива на петрол, тъй като международните компании, които първоначално са подписали тези договори напускат заради слабата възвращаемост на приходите от споразуменията за съвместно използване.
"Тотал" се споразумя миналата година да инвестира в четири проекта за петрол, газ и възобновяеми източници на енергия в южния регион Басра за 25 години. Сделката, подписана от иракското министерство на петрола през септември 2021 г., бе последвана от посещение на президента на Франция Еманюел Макрон.
Министерството обаче няма съгласието за финансовите параметри на сделката на всички правителствени ведомства, които трябва да дадат одобрението си и споровете продължават. Това съобщиха пред Ройтерс три източника от министерствата на петрола и на промишлеността и минералите, които участват в преговорите или са запознати с тях.
След парламентарните избори сделката трябва да бъде одобрена от новото иракско правителство, включително новите министри на петрола и финансите, които няма да встъпят в длъжност поне до края на март.
Иракското петролно министерство обяви, че очаква тогава споразумението с "Тотал" да бъде окончателно сключено. Според предварителните условия на сделката френската енергийна компания разчита да получи 10 милиарда от първоначалните инвестиции, за да финансира по-мащабен проект за продажби на петрол от полето Ратави. Това е един от четирите проекта в по-обширното споразумение, според източниците.
Находището Ратави вече изпомпва 85 000 барела петрол дневно и вместо "Тотал" да получава дела си, приходите отиват в хазната на правителството.
"Тотал" трябва да получи 40 на сто от приходите от продажби на петрол от Ратави, съобщиха пред Ройтерс източници от иракското петролно министерство, ангажирани с преговорите./БТА


Тагове: Ирак, сделки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg