EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение с МВФ е неизбежно, смята Петър Димитров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение с МВФ е неизбежно, смята Петър Димитров

mail16:20 | 12.07.2010прегледи 735 коментарикоментари 0


Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров смята, че подписването на споразумение с Международния валутен фонд /МВФ/ е неизбежно, ако  икономическата ситуация в страната не се промени.
Ако това споразумение стане факт, гарантирам, че ще се стигне до увеличаване на данъците и намаляване на заплатите и пенсиите, заяви Димитров на пресконференция в Добрич. Той коментира, че идеите срещу изграждането на АЕЦ "Белене" са директно лобиране за производителите на енергия от въглища,  на вятърна и слънчева енергия.
При най-песимистични оценки за производството на АЕЦ "Белене" киловатчас ще струва между 9 и 10 стотинки, заяви Димитров. По думите му производството на енергия от въглища сега е почти 14 стотинки за киловатчас и ресурсът ще става все
по-скъп, защото от 2012 г. страната ни ще плаща и за вредни емисии.
Той добави, че много по-скъпи са цените на енергията, добивана чрез вятъра и слънцето. Според него противниците на изграждането на втора атомна централа се борят за запазване на посочените  мощности.
В края на миналата седмица лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред Дарик радио идеята за вземане на облигационен заем от МВФ. По думите на Костов това е по- добър вариант от поддаване на спекулации с рисковете за страната в кризата. 
По думите на лидера на ДСБ размерът на заема трябва да е 1 млрд. евро, за да не "слиза фискалният резерв на страната под неприкосновената му част".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg