EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Споразумение между ЕС и ЕИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение между ЕС и ЕИБ

mail15:05 | 10.09.2014прегледи 1214 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проект на гаранционно споразумение между държавите-членки на Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) относно заемите, които ще бъдат отпуснати от финансовата институция в подкрепа на инвестиционни проекти в държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТ) и в Отвъдморски страни и територии (ОСТ). Одобрен беше и проектът на споразумение за администриране на просрочията, за процедурите за плащания и възстановяване на средства по Гаранционното споразумение.

ЕИБ управлява част от средствата по Европейския фонд за развитие (ЕФР) – основният инструмент на ЕС за предоставяне на помощ за развитие на страните от АКТ и ОСТ под формата на държавни и държавногарантирани средносрочни и дългосрочни заеми за проекти в рамките на т. нар. „Инвестиционен механизъм“. Държавите-членки на ЕС поемат задължение да бъдат гаранти на ЕИБ по отношение на заемните споразумения, сключени от банката, като гаранцията е ограничена до 75% от общата сума на кредитите. За целта се сключва гаранционно споразумение между държавите-членки и ЕИБ, в което се регламентират процедурите, сроковете и условията за плащане на гарантираните суми при активиране на гаранцията. В допълнение между държавите-членки на ЕС и ЕИБ се сключва споразумение за администриране на просрочията, регламентиращо процедурите за плащане и възстановяване, съгласно гаранциите, дадени от страните-членки в полза на ЕИБ.

Споразуменията за финансовия период 2014-2020 г. остават в сила до окончателното разплащане на всички гарантирани суми по отпуснатите от ЕИБ заеми./МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg