EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение Канада&ЕС за свободна търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение Канада&ЕС за свободна търговия

mail16:30 | 29.09.2014прегледи 777 коментарикоментари 0


Канадските и европейските лидери официално сключиха споразумение за свободна търговия, което е възприема като образец за подобно споразумение между ЕС и САЩ.

1600-страничното споразумение е публикувано, сега започва дългия процес на ратификация, който ще протича на фона на продължаващите опасения от някои държави-членки на ЕС. Германия настоява спорният арбитражен механизъм да бъде изключен от споразумението, както и от бъдещото споразумение със САЩ за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство, по което в момента се преговаря. Въпросният механизъм позволява на частните инвеститори да съдят държавите, ако чувстват, че местните закони застрашават инвестициите им.

България и Румъния също могат да блокират споразумението заради отказа на Канада да отмени визовия режим за техните граждани, въведен поради опасения от ромска емигрантска вълна в Страната на кленовия лист.

Но в четвъртък еврокомисарят по търговията Карел де Гухт предупреди в германския вестник, че всяка промяна в споразумението ще го убие.

"Ако ние отново да започнем преговорите по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, то ще бъде мъртво," каза Де Гухт за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

На съвместна пресконференция в Отава с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и канадският премиер Стивън Харпър председателя на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че споразумението "е напълно подкрепено от всички страни-членки на Европейския съюз, включително и Германия." "Би било много странно", добави той, ако Германия се опита да блокира споразумението, което ще бъде от полза за самата Германия като най-голямата икономика и износител на ЕС.

Междувременно Канада обяви, че ще махне визовия режим за Румъния и България "колкото се може по-бързо".

Очаква се споразумението да бъде подписано идната година и да влезе в сила през 2016 г., каза Барозу.

Пактът ще премахне 98 процента на митата върху стоки и услуги, ще увеличи мобилността на работната ръка между Канада и ЕС и ще хармонизира професионалните квалификации. /АФП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg