EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Споразумение Газпром - OMV

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение Газпром - OMV

mail17:45 | 05.10.2018прегледи 991 коментарикоментари 0


Руската газова компания Газпром и австрийската OMV сключиха основополагащо споразумение за продажба на активи. Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и от изпълнителния директор на OMV Райнер Зеле след разговори между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Коментирайки сделката, Путин припомни, че след преговори във Виена през лятото двете компании са сключили споразумение за продължаване на дългосрочните договори в Австрия до 2040 г.

"Подписаната току-що нова договореност за включване на OMV в разработването на Уренгойското газово находище потвърждава стратегическия характер на партньорството на тази компания с Газпром", подчерта руският президент.

В съобщение на руския газов гигант се казва, че окончателното споразумение за продажбата на активи се планира да бъде сключено догодина. 

През декември 2016 г. OMV и Газпром постигнаха базово обвързващо споразумение за обмен на активи. По сделката Газпром получава 38,5% от норвежката дъщерна компания на OMV, OMV Norge. Австрийската компания на свой ред придобива 24,98% от усвоените участъци под номера 4 и 5 от ачимовските залежи в Уренгойското находище в Сибир. През лятото на миналата година Газпром и OMV планираха подписването на документ за създаване на смесено дружество в рамките на обмена на активи и започването на процедура по съгласуване с норвежките власти, припомня ТАСС.

След срещата си с Курц Путин каза, че приветства позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2".

Европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация, заяви австрийският канцлер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Милер допълни, че западните партньори продължават работата по "Северен поток 2".


Тагове: Газпром, OMV
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg