EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спират европарите за Унгария?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спират европарите за Унгария?

mail15:10 | 20.02.2012прегледи 350 коментарикоментари 0


Европейската комисия потвърди днес, че скоро е възможно да бъде взето решение за замразяването на някои от фондовете на ЕС, получавани от Унгария. В отговор на въпрос дали има такова решение, говорителят на комисията Каролина Котова заяви, че то скоро ще бъде обсъдено от еврокомисарите.
По нейните думи става въпрос за евентуалното замразяване на средствата от Кохезионния фонд. Тя поясни, че тази възможност съществува в рамките на управлението на фонда, но досега не е била използвана срещу нито една държава от Общността. Подобно решение се очаква, след като през януари министрите на финансите от ЕС потвърдиха заключението, че Унгария не е направила достатъчно за преодоляването на бюджетния си дефицит, макар официално той да остана под 3% от БВП. Според експертната оценка, в изчисленията на този резултат са били използвани нетрадиционни методи.
Спирането на Кохезионния фонд за Унгария може да бъде прецедент, но досега Будапеща предизвика и друг безпрецедентен разговор - за задействането на текст от Договора от Лисабон, с който да се замрази правото й на глас в Съвета. Тази мярка се обсъжда заради влезлите от началото на годината в сила конституционни и законови промени, които поставиха под въпрос стабилността на унгарската съдебна система, независимостта на централната банка и сигурността на личните данни.
По тази причина срещу Будапеща бяха предприети три ускорени наказателни процедури, чийто първоначален срок изтече миналия петък. В следобедните часове на деня ЕК потвърди, че е получила очакваните отговори от унгарските власти. Сега предстои посланието да бъде преведено и анализирано, след което ще бъде решено дали Унгария ще бъде предадена на Съда на ЕС, или е дала достатъчно гаранции, че ще промени законодателството си съобразно европейските договори.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158