EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спират 20 модела японски мотоциклети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спират 20 модела японски мотоциклети

mail08:35 | 07.07.2022прегледи 728 коментарикоментари 0


Японските производители на мотоциклети Honda Motor, Yamaha Motor, Suzuki Motor и Kawasaki Motors планират да спрат производството на около 20 от моделите, които предлагат на пазара, пише онлайн изданието на списание "Никкей Азия", което се позовава на информирани източници. 

Производителите на мотоциклети са принудени да се откажат от част от по-старите си модели, тъй като от ноември в Япония за тях ще важат по-строги екологични стандарти. Те са в сила за новите модели японски мотоциклети още от края на 2020 г.

Предизвикателства пред японските производители на мотоциклети

Екологичните правила в Япония съответстват на стандарта Евро 5 (Euro 5) за мотоциклетите, въведен от Европейския съюз през януари 2020 г. Той предвижда намаляване с 33 процента на емисиите от азотни оксиди (NOx), които мотоциклетите отделят при движение. Стандартът Евро 5 при тях е почти идентичен с Евро 6 (Euro 6) за леките автомобили в Европейския съюз, отбелязват експерти. От септември 2014 г. е в сила ограничение, според което леките пътнически автомобили с дизелови двигатели не трябва да отделят повече от 80 милиграма азотни оксиди на километър пробег, информира официалният уебсайт на ЕС (ec.europa.eu).

За да спазят екостандартите, производителите на мотоциклети или трябва да модернизират катализаторите им за пречистване на отработените газове, или да ги снабдят с изцяло нови екодвигатели. Тяхното създаване обаче е изключително скъпо начинание. Що се отнася до модерните катализатори, то повишаването на глобалните цени на редките метали, които се влагат при изработката им, също ги оскъпява твърде много. 

Модернизирането на съществуващите модели "ще повиши продажната им цена три или четири пъти", заяви представител на водещ производител на мотоциклети, цитиран от "Никкей Азия".

Това е сериозно предизвикателство за японските корпорации на фона на прогнозите, че не се очаква ръст на продажбите на мотоциклети в Япония.  

Поради това "Хонда", "Ямаха", "Судзуки" и "Кавазаки" планират да спрат производството на 10 процента от около 190-те модела, които предлагат на пазара. 

"Хонда", най-големият производител на мотоциклети в света, ще спре от продажба около 10 от 80-те си модела. Сред тях е и легендарният "Си би 400 Супер фор" (CB400 Super Four), един от най-продаваните модели от 90-те години на миналия век. 

Сред моделите, които "Хонда" спира да произвежда, са мотоциклетите от серията "Голдън уинг" (Gold Wing), както и мотопедът "Бенли" (Benly), предназначен за доставки на дребно. 

"Ямаха" спира продажбите на два модела от своята водеща серия мотори Еф Джей Ар 1300 (FJR1300).

"Судзуки" ще свали до октомври от производствените си линии най-малко 5 модела, сред които и мотоциклетите от средния клас Джи Ес Екс 250 Ар (GSX250R).

"Кавазаки мотърс", които са част от концерна "Кавазаки хеви индъстрис" (Kawasaki Heavy Industries ), вече спряха доставките на някои модели мотори от високия клас. 

Какво следва?

Производителите очакват бъдещето да принадлежи на електрическите мотоциклети на фона на постепенното ограничаване на емисиите от вредни вещества в атмосферата. 

"Хонда" планира до 40-те години на 21-и век изцяло да премине към производство на електрически мотоциклети. 

До 2050 г. 90 процента от моделите на "Ямаха" ще се задвижват с електричество, пише "Никкей Азия".

"Кавазаки" обяви, че работи върху създаването на електрически мотоциклети, а "Судзуки" неотдавна представи мотопед, задвижван с електричество. 

Японските компании държат около 40 процента от глобалния пазар на мотоциклети. Те инвестират все повече средства в създаването на нови електрически модели. Това се превръща в тенденция, която се очаква да ускори прехода от мотори с бензинови двигатели към електрически машини, отбелязва "Никкей Азия". 

Оказва се обаче, че този преход е сериозно предизвикателство за автомобилостроителните компании в глобален мащаб и вероятно производителите на мотоциклети се сблъскват със същите проблеми.

Миналата седмица министрите на околната среда на страните от ЕС решиха от 2035 г. да бъде спряна продажбата на автомобили, които отделят въглероден диоксид. Тези правила трябва да бъдат съгласувани с Европейския парламент, за да влязат в сила. Ако това стане, то на практика означава забрана на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС от 2035 г.

Германската асоциация на автомобилната индустрия обяви, че броят на станциите за зареждане на електрически автомобили в Европа е крайно недостатъчен. 

"Най-голямото предизвикателство ще бъде увеличаването на доставките на батерии за електромобили", заяви главният финансов директор на германския автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) Арно Антлиц в интервю за Ройтерс./източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886