EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спирания на електричеството в Египет и Малта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спирания на електричеството в Египет и Малта

mail12:06 | 28.07.2023прегледи 633 коментарикоментари 0


Египетските власти предприеха планирани прекъсвания на електрозахранването, за да ограничат натоварването на газопреносната система, която снабдява електроцентралите, по време на продължителната гореща вълна, съобщи правителството, цитирано от в. "Ал Ахрам". Очаква се периодичното спиране на тока да продължи до средата на идната седмица. 

Потреблението на електричество е достигнало рекордните нива от 34 650 мегавата, обяви по-рано министерството на електричеството и възобновяемите енергийни източници. Все още има допълнителен капацитет от 9800 мегавата, като се полагат усилия за стабилизиране на електроснабдяването, допълниха от ведомството.  

Египетският електрически холдинг обяви, че прекъсванията ще започват в промеждутъка от десет минути преди до десет минути след кръгъл час. Компанията призова гражданите да избягват ползването на асансьори в тези периоди и увери, че прекъсванията няма да продължават повече от един час. 

От няколко дни максималните температури в Египет са около и над 40 градуса по Целзий, като в южната част на страната достигат 45 градуса по Целзий. 

Египет постигна самодостатъчност по отношение на консумацията на електроенергия през юни 2015 г., а в момента генерира излишък от над 25 процента. През август 2022 г. правителството въведе програма за намаляване на потреблението на електроенергия. Целта е да спести природен газ, който да се насочва за износ.

Малта е поредната страна, пострадала от екстремните горещи вълни, които удариха южната част на Европа през последните седмици, предаде ДПА.

Островната държава вече осми ден се бори с  прекъсвания на тока, причинени от високите температури. Страната регистрира днес 42,7 градуса по Целзий, достигайки юлския рекорд от 1988 г., съобщи националната метеорологична служба на страната.

Местните власти издадоха предупреждение за горещини и призоваха хората да не напускат домовете си между 11 и 16 часа, най-горещите часове на деня. Успоредно с прекъсванията на тока търсенето на електроенергия се повиши до национален рекорд, поставяйки електрическата мрежа под значително напрежение.

В някои случаи прекъсванията на електрозахранването са продължили до 36 часа. Държавната енергийна компания „Енемалта“ (Enemalta),съобщи, че високите температури са повредили много подземни кабели.

Засегнати бяха десетки хиляди хора и фирми, тъй като климатиците се повредиха. Много хора спяха на земята, на открито или в колите си с работещ двигател, за да избягат от жегата през нощта.

В някои случаи сривът на електроснабдяването струва много скъпо на бизнеса. Ресторанти и супермаркети трябваше да изхвърлят размразени храни на стойност хиляди евро. Междувременно Малтийската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите съобщи за разочаровани гости, които напускат хотелите поради спирането на тока.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg