EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спира спасяването на мигранти в Средиземно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спира спасяването на мигранти в Средиземно море

mail15:12 | 13.08.2017прегледи 8178 коментарикоментари 0


Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви днес, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана, а политиката на италианското правителство затруднява работата й, предаде Ройтерс.
Спираме дейност, защото чувстваме, че заплашителното поведение на либийската брегова охрана е много сериозно (...) не може да излагаме колегите си на опасност, заяви пред Ройтерс ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи.
През последните четири години в Италия са пристигнали 600 000 мигранти, като повечето са тръгнали от Либия в лодки, управлявани от трафиканти на хора. Над 13 000 мигранти са намерили смъртта си, опитвайки се да достигнат италианските брегове.
Кораби на неправителствени организации играят все по-голяма роля в спасяването на мигрантите. Екипите на плавателните съдове са успели да помогнат от началото на годината на над една трета от всички мигранти, достигнали брега, спрямо по-малко от един процент през 2014 година.
Италия обаче се опасява, че неправителствените организации помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите. Документът от 13 точки включва забрана корабите на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации), подаване на сигнали на лодките с мигранти, прехвърляне на спасените на други кораби, както и задължава неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране. Освен това италианските власти настояват на корабите на неправителствените организации да има служители на италианската полиция. "Лекари без граница" и други чуждестранни неправителствени организации отказаха да подпишат документа.
"Лекари без граница" работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.
През последните шест седмици броят на мигрантите, пристигнали в Италия рязко спадна, а Рим започна да си сътрудничи по-тясно с либийската брегова охрана, която според Де Филипи заплашва неправителствените организации и им пречи да работят. Той уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.

Междувременно, еврокомисарят по миграцията заяви, че ЕС трябва да депортира повече мигранти.

Страните от Европейския съюз трябва да използват ефективно механизма за активно депортиране на чужденци, които нямат никакви перспективи да останат в общността. Това заяви в интервю за „Функе“ европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

По данни на Евростат за 2016 г., страните от общността са препоръчали общо 493 700 чужденци да напуснат общността. От тях обаче са депортирани едва 226 100 души.

/БТА, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153